Wat is een autonome auto en hoe werkt dat?

11-05-2022

Wat is een autonome auto en hoe werkt dat?

Door: Rachid

Autonoom. Volgens het woordenboek betekent het ‘’niet van iemand of iets afhankelijk’’. Een autonome auto is dus een auto die in feite geen bestuurder nodig heeft. Erg science fiction klinkt het. Maar zijn we al zover? Hoe werkt het in praktijk? En hoe zit dat dan met de veiligheid?


Een zelfsturende auto, autonome auto of zelfrijdende auto is een voertuig dat wordt bestuurd door een besturingssysteem dat in staat is om de wagen van één punt naar een ander punt te brengen zonder menselijke tussenkomst. Aldus Wikipedia, die goed met zijn tijd meegaat. Dat maakt ons als bestuurders dus compleet overbodig. Maar zover zijn we nog lang niet, die rijlessen komen voorlopig nog goed van pas.

Waar we wel naar toegaan is een intelligente auto die steeds meer met je meekijkt en bepaalde handelingen van je kan overnemen. Adaptieve Cruise Control is op veel auto’s inmiddels al standaard uitrusting geworden; een veiligheidssysteem die automatisch afstand bewaakt tussen jou en je voorganger wanneer je Cruise Control hebt ingesteld. Maar steeds meer merken willen gaan werken met een zogeheten Auto Pilot. Zo kan de moderne Tesla al zelf van rijbaan verwisselen en je door (flauwe) bochten heen loodsen zonder hierbij het stuur te hoeven vasthouden.

Die trucjes zonder handen en voeten te gebruiken zijn bedoeld als rijondersteuning, niet om de auto volledig zelfstandig te laten rijden. Uiteindelijk ben je altijd nog zelf verantwoordelijk voor je stuurmanskunsten op de weg en daarmee blijf je als bestuurder in geval van een ongeluk aansprakelijk. Het klinkt allemaal spannend, maar in realiteit wordt er met de komst van een autonome auto een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. De auto kan om zich heen kijken en zelfstandig reageren op dreigende gevaren. Laten we het erop houden dat veel van deze systemen alerter zijn dan het gros van de weggebruikers. 

De werking van de systemen in een zelfrijdende auto is in veel gevallen gebaseerd op connectiviteit: de auto verbonden met het internet. De komende jaren zal de auto in hoog tempo intelligenter en zelfstandiger worden en uiteindelijk (deels) autonoom aan het verkeer deel kunnen nemen. Hoe snel deze ontwikkeling zal gaan is echter van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de ontwikkelsnelheid van auto’s en systemen, maatschappelijke acceptatie, communicerende wegsystemen, passende wet en regelgeving (bijvoorbeeld aangaande aansprakelijkheid) etc. Tot die tijd kunnen we langzaam wennen aan een auto die over onze schouder meekijkt in het verkeer. Geen overbodige luxe, nietwaar?


Ben jij ready om je auto te verkopen? 

Pssst. Je zit nergens aan vast!