Hoelang nog fiscaal voordeel op de elektrische auto?

29-09-2024

Hoelang nog fiscaal voordeel op de elektrische auto?

Door: Kaan

Elektrisch rijden is hot! En dat is niet alleen omdat het goed is voor het milieu. Lange tijd gaf het ook je portemonnee een flinke boost. Maar voor hoelang is dat nog? Wat zijn dan de voordelen van de toekomst? Benieuwd naar deze antwoorden? We nemen je graag mee in de fiscale voordelen van 2024, 2025 en een kijkje naar 2026. 


Fiscale voordelen elektrische auto 2024: Een feestje voor je portemonnee

In 2024 zijn er nog steeds veel fiscale voordelen verbonden aan het rijden in een elektrische auto. Het is net alsof de overheid je een high five geeft voor je duurzame keuze. Wij hebben de voordelen voor je op een rij gezet:

  • Geen BPM: Bij de aanschaf van een elektrische auto hoef je geen BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) te betalen. Dit is een flinke besparing, vooral bij duurdere modellen. Het is net alsof je een grote kortingsbon hebt gewonnen bij de autodealer ;)
  • Geen MRB: Ook de motorrijtuigenbelasting (MRB) hoef je voorlopig niet te betalen. Dat is toch mooi meegenomen? Je kunt dat extra geld lekker opzij zetten voor een weekendje weg of de volgende zomervakantie.
  • Lage bijtelling: Rijd je zakelijk? Dan is de bijtelling voor een elektrische auto ook nog eens een stuk lager dan voor een benzine- of dieselauto. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over het privégebruik van je auto.

Misschien rijd jij hybride en vraag je jezelf nu af, zijn er ook fiscale voordelen bij een hybride auto? Er zijn zeker ook fiscale voordelen bij een hybride auto, want met een plug-in hybride auto krijg je ook korting op de MRB en als je zakelijk rijdt dan betaal je ook in dit geval minder bijtelling.


Times are changing in 2025 en 2026

De fiscale voordelen voor elektrische auto's zijn net als het weer: altijd aan het veranderen. En dat betekent dat er wat bewolking op komt zetten voor de elektrische rijders onder ons. Want er zijn, in 2025 en 2026, nog steeds voordelen te behalen. Maar deze zijn wel minder zonnig dan de afgelopen jaren.

De overheid stimuleert de aanschaf van volledig elektrische auto's nog steeds, maar wil ook dat er geleidelijk aan minder subsidies worden verstrekt. Daarom worden de fiscale voordelen voor elektrische auto's geleidelijk afgebouwd.

Wat er dan precies veranderd? Vanaf 2025 betaal je voor een volledig elektrische auto 25% van de normale Motorrijtuigenbelasting. En vanaf 2026 betaal je zelfs het volledige bedrag. Heb je een auto van de zaak? Dan geldt er nog steeds een verlaagde bijtelling voor elektrische auto's. Hoewel deze in de loop der jaren ook is verhoogd, is het nog steeds een aantrekkelijk voordeel ten opzichte van benzine- of dieselauto's.

Wil je profiteren van het fiscaal voordeel elektrisch rijden? De tijd dringt! Het fiscaal voordeel elektrisch rijden is namelijk net als een goede aanbieding: op = op. En in 2025 en 2026 wordt dat feest wat kleiner.