08-12-2023
Door: Kaan
Ben je van plan jouw auto te verkopen of een auto te kopen? Dan zal er een moment komen dat je het kenteken moet overschrijven naar de nieuwe koper. Bij het overschrijven van het kenteken zul je moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Daarnaast zal de koper nog aan een aantal eisen moeten voldoen voordat hij met de auto de weg op mag. Schrijf je de auto niet over, dan ben je officieel nog eigenaar van de auto. Met alle gevolgen van dien.
Voordat het kenteken van een auto overschreven kan worden, dien je te voldoen aan enkele voorwaarden. Je moet logischerwijs minimaal 18 jaar oud zijn, de wettelijke leeftijd waarop je zonder begeleiding een auto mag besturen. Daarnaast is het van belang dat je in Nederland woont en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen bij de gemeente. Ook dient het kentekenbewijs compleet te zijn en zal de koper zelf het kenteken op de naam moeten zetten.
Zodra een auto via een bedrijf wordt verkocht dat erkend is door het RDW, dan regelt het bedrijf meestal de overschrijving voor je. Is het bedrijf geen RDW-erkend bedrijf? Dan zul je de overschrijving zelf moeten regelen. Het overschrijven van een kenteken kan via een kentekenloket, daarnaast kun je het kenteken ook online overschrijven.
Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om het kenteken online over te schrijven. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan kun je het kenteken alleen overschrijven bij een kentekenloket.
Voordat je het kenteken online kan overschrijven zul je een identiteitscheck moeten doen via DigiD. Vervolgens kun je binnen DigiD het kenteken overschrijven. Daarna zul je meerdere e-mails ontvangen. Zodra je de tweede e-mail hebt ontvangen is jouw auto afgeschreven. In de derde e-mail is er een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag te vinden. Vervolgens ontvang je via de post het tweede deel van de tenaamstellingscode.
Mocht het zo zijn dat je het kenteken wilt overschrijven bij een kentekenloket, dan zul je het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van de verkoper mee moeten nemen. Je kunt ook kiezen voor het originele tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Naast deze documenten ben je ook verplicht om jouw legitimatiebewijs mee te nemen.
Vervolgens krijg je twee documenten van de medewerker, één document met een nieuwe tenaamstellingscode en één document met een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper en de tenaamstellingscode is voor jezelf. De volgende werkdag wordt het nieuwe kentekenbewijs met daarbij het tweede deel van de tenaamstellingscode opgestuurd.
Naast het overschrijven van een kenteken zijn er nog enkele andere verplichtingen waar je als koper rekening mee moet houden. Denk hierbij aan:
Op het moment dat je een auto hebt aangeschaft ben je verplicht om de auto Wettelijk Aansprakelijk (WA) te verzekeren. Met deze verzekering is iedereen verzekerd tegen schade met andere motorrijtuigen. Een WA-verzekering kan afgesloten worden bij een verzekeringsmaatschappij, mits de verzekeringsmaatschappij is geregistreerd in het verzekeringsregister van de RDW. De RDW is een organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt.
Naast de WA-verzekering is het mogelijk om andere verzekeringen af te sluiten. In het verkeer zit het gevaar in een klein hoekje en een ongeluk kan al snel oplopen tot duizenden euro’s. Het is dus zeker verstandig om naast de WA-verzekering een andere verzekering af te sluiten. Welke autoverzekering het beste is, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aantal kilometers dat je rijdt en hoeveel je op de weg te vinden bent.
Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt jouw auto gecontroleerd. Er wordt gekeken of jouw auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen. De APK voorkomt hiermee dat je met een onveilige auto de weg op gaat, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Wanneer en hoe vaak je de auto moet keuren is afhankelijk van de staat van jouw auto en wanneer de auto voor het laatst is gekeurd.
De RDW zal je zes weken voordat de APK wordt uitgevoerd op de hoogte stellen. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de APK-keuring. Rijd je met een auto zonder geldige APK, dan ben je in overtreding. Word je aangehouden dan kun je hiervoor een boete ontvangen van de politie of van de RDW.
Wil je geen gedoe met het overschrijven van het kenteken en alles regelen met de koper?! Laat ons het werk uit handen nemen. Wij zorgen ervoor dat we een koper vinden en regelen zelfs de overschrijving. Binnen een dag heb je het geld op jouw rekening.
Zodra een auto op jouw naam staat, ben je ook meteen geregistreerd voor de motorrijtuigenbelasting. Hoeveel motorrijtuigenbelasting je zult moeten betalen hangt af van enkele factoren. Denk aan:
Het is belangrijk om deze motorrijtuigenbelasting tijdig te betalen. Mocht je deze rekening niet op tijd betalen, dan zal er een naheffingsaanslag opgestuurd worden. Om een naheffingsaanslag te voorkomen, kun je ervoor kiezen om de motorrijtuigenbelasting automatisch af te laten schrijven. Zodra je het kenteken hebt overschreven en voldoet aan de bovenstaande verplichtingen, mag je de weg op!
Zie je door de bomen het bos niet meer en vind je het daardoor lastig om de auto te verkopen? Meld jouw auto aan en wij verkopen jouw auto! We regelen het proces van A tot Z. Je hoeft je dus ook niet druk te maken over het regelen van het vrijwaringsbewijs, het kenteken over te schrijven en andere zaken die met het verkopen van jouw auto te maken hebben. Snel en zonder gedoe jouw auto verkocht via Looping.
Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!