10-12-2023
Door: Kaan
Nederland is een land waar we veel verschillende soorten weersomstandigheden mee maken. Zon, sneeuw, regen, hagel en mist. Elk seizoen is prachtig, heeft prachtige kleuren en fases, maar kent ook weer zijn uitdagingen voor elke weggebruiker.
Mist is één van die bijkomstigheden van een hoge vochtigheid en de herfst. Dus bereid je maar voor, want je weet dat je binnenkort weer eens in de mist terecht komt en zich dan net als ik afvraagt… “Wanneer moeten die mistlichten nu ook alweer aan”. Mist zorgt er voor dat het zicht drastisch minder is en op dat moment zit het gevaar in een klein hoekje. Daarom geven wij 5 tips voor als je moet rijden in de mist.
Je leert het tijdens de autorijlessen, maar heel eerlijk zou ik zelf niet meer precies weten wanneer die lampen nu verplicht aanmoeten. Dus even een lesje theorie kan denk ik geen kwaad. Zodra het donker wordt, ben je verplicht (wettelijk) om jouw autoverlichting te gebruiken. Maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door mist dien je deze te ‘ontsteken’. Let hier vooral op als je adaptieve verlichting heeft. Deze wil nog wel eens het moment missen dat het toch echt niet meer zichtbaar is (ook met zeer harde regen) met alle gevaarlijke situaties van dien.
Het mistlicht aan de voorkant mag je alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag je alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag je het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.
Nou, dit is een open deur, maar toch vergeten veel mensen de mistlampen ook daadwerkelijk aan te zetten. Dat terwijl oprecht elke auto ze heeft. Wettelijk gezien is de aanwezigheid van mistlampen verplicht en een auto beschikt niet voor niets over mistlampen. Zodra er sprake is van mist, is het dan ook van belang om hier gebruik van te maken. Let op de hectometer paaltje naast de weg om te ontdekken hoeveel meter je nog kunt zien. Zie je het volgende paaltje nog, dan betekent het dat het zicht 100 meter is. Zie je een stuk minder, dan kun je ervan uitgaat dat jouw zicht ernstig verhinderd (of verminderd) is.
Enkele mensen gebruiken in plaats van het mistlicht het grote licht. Dit wordt ten strengste afgeraden! De waterdruppels die vrijkomen in de mist zorgen er namelijk voor dat het het licht reflecteert waardoor je als bestuurder nog minder zicht hebt.
Op de Nederlandse snelwegen (maar ook in de binnenstad) kun je ineens in ander weer terechtkomen. Soms rijd je letterlijk op een ‘muur’ van water of mist af. Dat kan ontzettend stressvol zijn, maar wat je ook doet, blijf vooral rustig. Laat rustig het gas los, kijk goed vooruit naar jouw voorganger en doe jouw lichten altijd aan. Dit hoeven nog niet eens de mistlampen te zijn, maar met jouw lichten aan zorg je voor meer zicht voor jezelf en voor de weggebruikers achter je. Mocht er toch angst optreden, ga niet hard op de rem staan, daarmee creëer je voor het opkomende verkeer ook stress, maar, zorg er dan voor dat je gaat parkeren. Op het moment dat je geparkeerd staat kun je de tijd voor jezelf nemen, zodat je vervolgens in alle rust weer verder kan rijden.
De mist zorgt ervoor dat het lastig kan zijn om te zien hoe ver de andere weggebruikers daadwerkelijk van je verwijderd zijn. Door extra afstand te nemen en de snelheid aan te passen beschik je over meer controle en meer rust.
Zorg ervoor dat je niet vol op de rem gaat staan. Door de mist kunnen opkomende auto’s niet inschatten hoe hard je remt, hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Je wil immers niet dat je ineens heel dicht bij een andere auto komt, terwijl je dat niet had verwacht of dat zij achterop je komen.
Mocht je vroeg zijn opgestaan of heb je er al een hele werkdag op zitten? Dan kan het veel energie vergen om de concentratie erbij te houden tijdens het rijden én al helemaal als er sprake is van mist. Om ervoor te zorgen dat je alert bent is het verstandig om een raam open te draaien of de radio aan te zetten. Mocht je door hebben dat de concentratie echt steeds minder worden, dan is het van belang om bij een tankstation of een parkeerplaats te parkeren om even je rust te nemen. Onder dit soort weersomstandigheden kun je namelijk geen fouten maken. Het gevaar zit immers in een klein hoekje.
Een auto beschikt over ontzettend veel verschillende knoppen, mogelijkheden en waarschuwingslampjes. Voordat de mist aanwezig is, is het natuurlijk prettig om te weten waar je alle knoppen kunt vinden in de auto, maar ook dat alles ook goed werkt.
Je wilt natuurlijk niet op het moment zelf nog hoeven te zoeken naar de mistlampen en de andere functies die je nodig hebt tijdens het rijden. Daarom is het van belang om eerst de auto te verkennen voordat je de weg op gaat. Zorg er daarnaast voor dat jouw auto goed onderhouden is met een kleine- en grote beurt. Daardoor weet je zeker dat alle lampen het daadwerkelijk doen en jouw banden bijvoorbeeld niet versleten zijn.
Hopelijk heb je met bovenstaande tips wat meer handvatten om de komende herfstperiode goed door te komen. En laten we eerlijk zijn, in Nederland is er niets zo veranderlijk als het weer dus mist en keiharde regen zal ook tijdens de andere seizoenen veelvuldig voorkomen.
Wil je liever de weg helemaal niet meer op met jouw auto? Overweeg dan jouw auto in te ruilen voor een (e-)fiets of scooter. Uiteraard helpen wij je dan graag met het verkopen van jouw auto. We wensen je veel veilige kilometers.
Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!