Verkeersboetes: tarieven 2024

03-05-2024

Verkeersboetes: tarieven 2024

Door: Rachid

De verkeersboetes in 2024 zijn nóg hoger dan de jaren hiervoor. Door rood rijden, onnodig links rijden, te hard rijden; er zijn ontzettend veel overtredingen waar jij voor beboet kunt worden. In deze blog behandelen wij de belangrijkste verkeersboetes - die dus het meeste voorkomen - en hebben wij het over de stijging van verkeersboetes in 2024.


De verkeersboetes in 2024 ten opzichte van 2023

De boodschappen worden duurder, de benzinekosten stijgen en zo ook de tarieven voor verkeersboetes. Wanneer we de hoogte van deze boetes vergelijken met de tarieven die in 2023 golden, dan zien we een stijging van zo’n 10 procent. Dat is fors. Zo wordt er bijvoorbeeld erg streng gecontroleerd op het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. Heb jij je mobiel in de hand en rijdt net op dat moment de politie voorbij? Dan kost je dat 420 euro.

De belangrijkste verkeersboetes op een rij

Zoals we eerder al zeiden, zijn er vele overtredingen waarvoor je beboet kunt worden. Voor het ene delict word je zwaarder bestraft dan voor het andere. Soms zul je de boete krijgen van de agent die de overtreding opmerkt. In andere gevallen zal de Officier van Justitie bepalen wat de hoogte van de boete wordt. In onderstaande tabel vind je de verkeersboetes tarieven voor 2024 van een aantal veelvoorkomende overtredingen.

Overtreding

Tarief verkeersboete 2024 (exclusief 9 euro administratiekosten)

Ten onrechte op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren

490 euro

Tijdens het rijden in een motorvoertuig een telefoon of ander apparaat vasthouden

420 euro

Rechts inhalen


Door rood licht rijden


Geen voorrang verlenen

300 euro

Tijdens het rijden op een bromfiets een telefoon of ander apparaat vasthouden

290 euro

Geen kinderzitje in de auto aanwezig voor passagiers jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1.35 meter


Onnodig links rijden op een autoweg of autosnelweg

270 euro

Geen autogordel dragen

180 euro

Tijdens het fietsen een telefoon of andere apparaat vasthouden

160 euro


Tot welk bedrag kunnen de snelheidsboetes in 2024 oplopen?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over snelheidsovertredingen. Hoe hoog de boetes zijn voor te hard rijden, verschilt. Zo maakt het uit of je de overtreding binnen de bebouwde kom of buiten de bebouwde kom hebt gemaakt. Ook gelden er andere tarieven bij werkzaamheden, in 30 km zones en op woonerven. Maak je een forse snelheidsovertreding, dan kan de boete oplopen tot meer dan 380 euro. Bovendien kan het zelfs zo zijn dat het Openbaar Ministerie zich over de zaak gaat buigen en dat je wellicht - al dan niet tijdelijk - jouw rijbewijs kwijtraakt.

Wil jij van jouw oude auto af? Looping helpt!

Wist je dat je zelfs een boete kunt krijgen voor het rijden in een milieuzone met een oude dieselauto? Wanneer je deze overtreding begaat, dan kost je dat maar liefst 120 euro. Ben jij het zat om in een oude auto te rijden en wil je deze graag inruilen voor een betrouwbare auto? Looping regelt het hele verkoopproces, van A tot Z. Meld jouw auto vrijblijvend aan op onze website en wij gaan aan de slag met het verkopen van jouw auto.