Aankoopkeuring

21-04-2022

Aankoopkeuring

Door: Kaan

Hij staat er blinkend bij, je hart gaat er sneller van kloppen en bij het zien van de advertentie ben je al verkocht. Toch is het belangrijk dat je je niet laat leiden door emotie of enkel looks bij het kopen van een tweedehands auto. Want wat is de onderhuidse staat van de auto die je op het oog hebt? Uiteindelijk wil je zeker weten dat jullie samen veel veilige kilometers kunnen afleggen, toch? Om die reden is het wellicht slim om vóór de koop een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Zo word je behoed voor een hoop onvoorziene kosten en misschien wel de miskoop van de eeuw!

Een aankoopkeuring is een objectieve keuring die niet uitgevoerd wordt door de verkopende partij. Je kunt zelf een garagebedrijf of specialist benaderen om een afspraak te maken, maar je kunt ook de verkoper vragen dit te regelen. Doorgaans hebben ze hier geen bezwaar tegen, het is een geaccepteerd en vaker voorkomend verzoek van de kopende partij. Wanneer de verkoper moeilijk doet over een aankoopkeuring, kun je je afvragen of de auto verborgen gebreken heeft die niet aan het licht mogen komen.


Voordelen van een aankoopkeuring

  • Je bent zeker van een onafhankelijk, deskundig en betrouwbaar kwaliteitsoordeel;
  • Je auto wordt aandachtig geïnspecteerd. De resultaten van de keuring worden helder op papier gezet, handig voor je onderhandelingspositie;
  • In het rapport lees je wat de staat van onderhoud van de auto is en of er ernstige mankementen zijn;
  • Voorbereid op aankomend onderhoud en kosten; 
  • Geen onaangename verrassingen achteraf.


Gekeurd.... En wat nu?

Het doemscenario is dat de auto in een te slechte staat verkeerd en de kosten van de noodzakelijke reparaties niet waard is. Je krijgt dan een negatief koop-advies maar je spaarpot is nog intact.

Een ander scenario is dat de auto in een redelijke staat verkeerd maar een aantal gebreken heeft die gerepareerd moeten worden. Nu is het aan jou of je gaat handjeklappen met de verkoper om zo wat korting af te dwingen. Je hebt immers een sterke onderhandelingspositie nu je weet wat eraan scheelt. Of misschien is de auto al zo scherp geprijsd dat met de geschatte reparatiekosten erbij, de aanschaf alsnog loont.

Waar je op hoopt, is dat het keuringsrapport uitwijst dat de door jou uitgezochte tweedehands auto technisch uitstekend in orde is. Je hebt een betrouwbare gebruikte auto uitgezocht met een prima prijs/kwaliteit-verhouding. Gefeliciteerd!

In alle gevallen krijg je het keuringsrapport met de aandachtspunten mee naar huis. Dit is de onderlegger voor het maken van een verstandige keuze. Is het slim om de auto te kopen? Dat is aan jou en je budget. Maar zo’n aankoopkeuring zijn de kosten niet (zo’n €90,-) dus dat lijkt ons altijd een wijze beslissing. Kennis is macht tenslotte!


Geen zin in een aankoopkeuring? Verkoop je voertuig binnen no-time via onze specialisten aan een geselecteerde autodealer.  

Het is geheel vrijblijvend! Je voeruig is pas verkocht als het vanuit jou een GO is.