Auto exporteren

18-08-2023

Auto exporteren

Door: Rachid

Een auto exporteren: waar moet je op letten?

Zowel particulieren als bedrijven maken best vaak gebruik van de mogelijkheid om een auto te verkopen voor de export. Het grootste gedeelte export auto’s wordt verscheept naar het Oostblok. Daar zijn auto’s uit het westen uitermate populair. Op zich ook niet onlogisch, de controle op auto’s geregistreerd in Nederland is uitermate goed. 

Strenge controles en verplichte apk's zorgen ervoor dat een auto nog lang door kan rijden. Een afgekeurde auto is daarbij vaak voor Nederlandse standaarden afgekeurd, maar kan vaak nog wel verscheept worden. Niet voor niets dat het erg populair is om een auto te verkopen naar het buitenland. Jouw auto verkopen naar het buitenland betekent dat je rekening moet houden met een aantal belangrijke zaken. Deze zaken leggen wij je uiteraard netjes uit. Zodat je van tevoren weet hoe je een auto kunt exporteren.

Voordat je überhaupt aan de slag kunt moet je bepalen wat je gaat doen. Ja, de auto exporteren, maar hoe en naar wie? Ga je:

  • Gebruikmaken van een expert handelaar?
  • Gebruikmaken van een online platform?
  • De auto zelf exporteren?

Door jezelf deze vragen alvast te stellen kun je veel effectiever aan de slag en jouw auto verkopen aan de partij waarbij je het beste gevoel hebt. Een export handelaar neemt je veel werk uit handen, maar beschikt vaak over een vast netwerk. Is dit netwerk groot genoeg of wil je meerdere partijen erbij betrekken? 

Zelf doen betekent op een aanhanger naar het buitenland, dat is meestal geen goede optie. Je wilt er vooral niet te druk mee zijn met het exporteren van jouw auto. Via Looping beschik je net als een export handelaar over een netwerk, alleen die van ons is ontzettend groot. Ons professionele dealernetwerk heeft daarbij weer een extra netwerk, waardoor je jouw auto makkelijk en snel kunt exporteren. Verkoop jouw auto via ons en je hebt er geen omkijken meer naar.

Bedenk of de auto geschikt is voor export

Ik schreef het hierboven al, over het algemeen zijn het de wat meer oudere auto’s die worden geëxporteerd naar het buitenland. Auto’s die misschien niet meer door de keuring komen of waar je gewoon weinig voor terugkrijgt als je deze inruilt bij de dealer. Het zelf verkopen of exporteren van de auto biedt dan een goede oplossing. 

Bereken de bpm

Bpm is de afkorting voor ‘belasting personenauto's en motorrijwielen’. Zodra iemand een  auto koopt in Nederland of deze importeert dan betaal je bpm (en mogelijk omzetbelasting). De bpm wordt berekend op basis van het type auto dat je koopt of importeert, maar ook van het tarief van de bpm. Nu hoor ik je denken…. wat heeft de bpm nu te maken met het feit dat ik de auto wil exporteren? Nou, onder bepaalde omstandigheden kun je bpm terugvragen. En laat het exporteren van een auto naar het buitenland hier nu tussen staan!

Dat terugbetalen van de bpm is wettelijk vastgelegd, maar er gelden wel voorwaarden. Je komt in aanmerking voor bpm teruggaaf, als je voldoet aan de volgende voorwaarden die vastgesteld zijn door de Belastingdienst:

  • De auto is op of na 16 oktober 2006 geregistreerd en heeft een Nederlands kenteken.
  • De auto is geen schadeauto en staat niet als dusdanig bekend.
  • De auto is aangemeld als ‘export’ bij het RDW.
  • De auto is rijwaardig en dus niet klaar voor de sloop.
  • De auto is duurzaam (dat betekent niet tijdelijk) geregistreerd in een andere EU-lidstaat, of in IJsland, Liechtenstein of Noorwegen. Dit zul je moeten verantwoorden, door de bescheiden te overhandigen die aangeven dat binnen 13 weken na het verkrijgen van de status 'Export' bij de RDW deze registratie heeft plaatsgevonden.

Voorkom boetes die niet van jou zijn

Je kunt niet zomaar jouw auto verkopen aan een buitenlander zonder daarvoor de benodigde papieren te overhandigen en te verkrijgen. Het kan misschien wel, maar verstandig is het zeker niet. Om jouw auto te exporteren dien je de auto ook echt over te schrijven en aan te melden voor export. Het belangrijkste is dat je de registratie van de auto bij de RDW beëindigd. Pas na deze beëindiging ben je zelf niet meer verantwoordelijk voor de auto en alles wat ermee gebeurt. Geen verrassingen achteraf en boetes die je zogenaamd hebt ‘opgelopen’ in het land waarnaar je de auto heeft geëxporteerd. 

Wil je niet zelf verantwoordelijk zijn voor alle papieren en geen onnodig risico lopen als je de auto wilt exporteren? Meld jouw auto aan bij ons platform en wij verkopen jouw auto in binnen- of buitenland voor je. Zonder gedoe en zonder tussenkomst van een export handelaar!

Auto exporteren of verkopen? Looping 

Bedenk altijd goed of het rendabel is om de auto te exporteren of dat een auto meer geschikt is om in Nederland te verkopen. Wat je ook beslist, als je jouw auto wilt verkopen wil je dat dit op een veilige en fijne manier verloopt. Bij Looping.nl zetten wij graag die extra stap om jouw (export) auto te verkopen. Wil je jouw auto exporteren naar het buitenland, maar wil je je geen zorgen maken over alle randzaken? Dat snappen wij maar al te goed. Daarom nemen we het werk graag uit handen. Meld jouw auto aan en wij kijken of we deze geschikt is om de auto te verkopen naar het buitenland of dat wij een aangesloten dealer in Nederland ook enthousiast kunnen maken.Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!