Auto reinigen tips

23-02-2024

Auto reinigen tips

Door: Kaan

Of je nu jouw auto wilt verkopen of gewoon lekker fris wilt maken, jouw auto reinigen is altijd een goed idee. Niet alleen word je waarschijnlijk vrolijk van het feit dat jouw auto lekker schoon is, maar een schone auto is ook veiliger voor jou en je medeweggebruikers.

Hoe dat werkt leggen wij je graag uit in dit artikel met handige schoonmaaktips voor jouw auto. Tijd voor de grote voorjaars- of zomerschoonmaak.

1. Begin met opruimen

In de loop van de weken verzamel je meer troep dan je denkt. Even een blikje drinken, een broodje opeten of een roadtrip met snoep. Voor je het weet zijn lege verpakkingen in jouw auto aanwezig. En deze hoeven niet eens in het zicht te liggen, deze kunnen ook netjes in opbergvakken opgeborgen worden door meereizende bijrijders.

Zorg ervoor dat je bij de grote auto schoonmaak begint bij het begin. Namelijk alles uit jouw auto halen. Dus van de spullen in het dashboardkastje tot de kofferbak. Bekijk daarna al jouw spullen en bedenk welke je nog wel of niet nodig hebt. Geef alles een extra schoonmaakbeurt en plaats het helemaal aan het einde van de reiniging van jouw auto weer terug in jouw auto.

2. Reinigen van stuur en dashboard

Jouw dashboard trekt veel stof aan gedurende het rijden en jouw stuur heb je altijd in handen. Een goede reiniging van deze delen, zorgt ervoor dat de auto weer fris aanvoelt en eruit ziet. Zorg ervoor dat je een zachte stoffen doek gebruikt met een mild reinigingsmiddel. Een te heftig middel kan strepen maken en jouw auto beschadigen.

Maak daarbij niet de fout door eerst het dashboard te stofzuigen met de gebruikelijke stofzuigmond. Dit zorgt voor krassen op jouw dashboard. Gebruik een zachte borstelkop om jouw dashboard te stofzuigen indien je dit wenst. Het is beter om al het stof en de eventuele vlekken rustig te verwijderen met een doek en warm water. Eventueel met een sopje, maar zorg ervoor dat dit niet onnodig strepen achterlaat. Vergeet daarbij jouw radio en navigatie niet. Hier zit je veel met de vingers aan en deze kunnen ook wel een lapje gebruiken. Pas ook hier op met de stofzuiger. De krassen die je hiermee maakt, kun je niet gemakkelijk herstellen.

3. Reinigen van ramen

Met goed gereinigde ramen verbeter je het zicht. Dat zorgt ervoor dat het veiliger is voor jou en voor je medeweggebruikers. Slecht gereinigde ramen kunnen strepen veroorzaken in jouw zicht, helemaal bij een laagstaande zon. Slecht zicht betekent gevaarlijke situaties. Zorg er dus voor dat je de ramen zowel van binnen als van buiten streeploos schoonmaakt.

Buiten was je de ramen netjes zelf of je laat de wassstraat zijn ding doen. De binnenramen kun je het beste doen met een doek en een middel speciaal voor glas en ramen. Bijvoorbeeld Glassex dat speciaal voor ramen is. Spray de ramen flink in en gebruik een stoffen doek om dit netjes uit te wrijven. Een schone en droge microvezel doek daarna zorgt ervoor dat het streeploos opdroogt en jouw ramen helemaal schoon zijn.

Met schone ramen zorgt u voor een veilige situatie voor jou en je medeweggebruikers. Zorg ervoor dat je de ramen wat naar beneden doet, zodat je echt het gehele raam reinigt. Het wordt daarbij aangeraden om de achterruit alleen in de lengte te reinigen. Dit in verband met de verwarmingsstrips die over de ruit lopen.

4. Ventilatieroosters

Met een borstel opzetstuk voor de stofzuiger kun je al veel stof weghalen uit de ventilatieroosters. Met een tandenborstel kun je helemaal in de kleine ruimtes komen. Op die manier ga je de geurtjes en stof tegen en zorg je ervoor dat de auto weer zo goed als nieuw is. Heb je geen tandenborstel over? Je kunt ook altijd een wattenstaafje of kwast gebruiken om in het ventilatierooster te komen. Op deze manier trek je de smerigheid uit de kieren waar de stofzuiger met geen mogelijkheid bij kan. 

5. Het dak

Uiteraard moet je het dak aan de buitenkant ook poetsen, maar dat hoort bij de allerlaatste tip in dit artikel. Wat wij bedoelen is het dak aan de binnenkant van uw auto, het plafond dus. Kijk eens omhoog als je in de auto zit. Hoe ziet de binnenkant van de auto eruit? Zitten er toevallig vlekken? Heb je een open dak dat toch wat te lijden heeft gehad van de weersinvloeden? Je zult je erover verbazen, maar we komen de gekste vlekken tegen die aan de binnenkant van de auto tegen het dak zitten.

Deze verdienen het ook om gereinigd te worden. Het beste is lauwwarm water, maar niet teveel. Pas ook op voor de bekleding. Bescherm deze met een hoes of met een extra handdoek. Omhoog sprayen of boven jouw hoofd schoonmaken wil nog wel eens zorgen voor een druppel die weer naar beneden valt.

6. Stofzuigen

Begin bij de bestuurderskant en ga helemaal rond met de stofzuiger. Zorg ervoor dat je de verschillende koppelstukken bij de hand hebt. Denk aan de zachte opzetborstel voor de delen die je niet wilt beschadigen en de smalle mond om tussen de stoelen en in kleine kieren te komen. Matten en de stoelen worden vaak gebruikt. De matten hebben het zwaar te verduren, omdat je door weer en wind natuurlijk de auto in stapt. De bekleding heeft vaak te lijden van onze eetmomenten in de auto. Haal de matten uit de auto en klop ze op veilige afstand van de auto goed uit. Zuig ze daarna helemaal schoon.\

Zie je een grijze gloed op jouw automatten? Dat kan door de pekel in de wintermaanden komen. Behandel dit met veel water en daarna met een vochtige doek en je zult zien dat veel van de pekel weer weggaat. Vergeet ook niet het gedeelte onder de matten goed te zuigen en te reinigen. Jouw stoelen zuig je netjes en kun je daarna nog met een vochtige doek nabehandelen. Grove vlekken kun je eventueel met een stoomreiniger uit de bekleding halen.

7. De buitenkant

Last but not least is natuurlijk de buitenkant aan de beurt. Je kunt ervoor kiezen om dit in de wasstraat te doen, in een wasbox of helemaal zelf. Wat je ook kiest zorg ervoor dat je eerst jouw velgen of wieldoppen apart reinigt met een borstel en auto zeep. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw wielen er weer geweldig uitzien en alleen nog maar afgespoten hoeven te worden of met een doek na gewreven hoeven te worden. Spuit grove spetters modder altijd eerst van jouw auto af voordat je begint met poetsen. Je wil geen onnodige krassen maken, doordat je het zand over de auto uitsmeert. Behandel de auto daarna met autowax om de glans te behouden en de lak extra te beschermen. Op deze manier ziet jouw auto er weer zo goed als nieuw uit.

Extra tip

Als je toch bezig bent, pomp dan de banden ook eens op. Het blijkt dat Nederlanders nogal laks zijn met het bijhouden van de bandenspanning. Dus als je toch bezig bent, pompen met die handel. Scheelt je ook nog benzine.

De auto goed gereinigd

Met bovenstaande tips kun je zelf aan de slag met het reinigen van de auto. Een goed gereinigde auto is veiliger, omdat je meer zicht hebt.  Daarnaast voel je je ook gewoon prettig in een lekker frisse auto.

Mocht uw auto na al het bovenstaande nog niet fris ruiken, een auto parfum biedt vaak uitkomst. Mocht het probleem zich voor blijven doen, laat dan een professional er eens naar kijken. Wellicht dat er iets misgaat met het ventilatieroosters of de vloeistoffen.

Een mooi glimmende auto met een net en schoon interieur zorgt ervoor dat jouw auto beter verkoopbaar is. Mensen zijn nu eenmaal geneigd om meer geld te geven voor iets wat er super uitziet dan iets wat vies is. Voor auto’s werkt dit net zo. Wil je jouw auto verkopen? Zorg er dan voor dat je de auto netjes schoonmaakt met bovenstaande tips, meld de auto daarna aan en laat ons het verdere werk doen.


Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!