Auto schorsen: Hoe doe je dat?

21-07-2023

Auto schorsen: Hoe doe je dat?

Door: Kaan

Zit jij erover na te denken om je auto te schorsen? Het schorsen van een auto kan een handige optie zijn als je tijdelijk geen gebruik wilt maken van het voertuig. Als je bijvoorbeeld langdurig op reis gaat, als je je auto een tijd niet nodig hebt, wanneer je je auto wilt opknappen of gewoon omdat je een pauze wilt van het betalen van wegenbelasting en verzekeringen. In deze blog doorlopen we de stappen die je kunt nemen om je auto te schorsen, welke kosten ermee gepaard gaan (en welke je ermee kunt besparen) en waarom het een fijne optie is om even adem te halen. En route, of niet?! ;)

Wat betekent het schorsen van een auto?

Het schorsen van een auto betekent dat je tijdelijk de verplichtingen met betrekking tot het voertuig opschort. Dit houdt in dat je gedurende de schorsingsperiode geen wegenbelasting en verzekering hoeft te betalen. Goed om te weten: tijdens deze periode mag je niet met je auto de openbare weg op, dan riskeer je namelijk een boete.

Waarom een kenteken auto schorsen?

Er zijn natuurlijk tal van redenen waarom je een auto zou willen schorsen. Hier zijn een paar veelvoorkomende situaties waarin het schorsen van je auto een slimme zet is:

  • Je gaat op avontuur: Ga je voor een langere tijd naar het buitenland en heb je je auto niet nodig? Schorsen is een geweldige manier om kosten te besparen terwijl je weg bent. Je kunt zorgeloos genieten van je reis, wetende dat je auto veilig staat.
  • Reserveauto: Heb je een tweede auto die je niet regelmatig gebruikt? Schorsing biedt je de mogelijkheid om deze auto te pauzeren, zodat je alleen kosten maakt wanneer je hem echt nodig hebt.
  • Restauratieproject: Ben je gepassioneerd over het opknappen van een auto? Schorsing geeft je de vrijheid en tijd om je restauratieproject aan te pakken zonder je zorgen te maken over bijkomende kosten.
  • Kostenbesparing: Als je je auto voor een langere tijd niet gebruikt, kun je aanzienlijk besparen op wegenbelasting en verzekeringspremies. 

Wat je moet weten over het schorsen van een kenteken

Als je een kenteken wilt schorsen, zijn er een paar belangrijke zaken die je moet weten. Allereerst, geldt de schorsing voor een maximum van 3 jaar en eindigt deze automatisch. Maar let op: als je de schorsing binnen 1 maand na het begin ervan beëindigt, moet je toch nog motorrijtuigenbelasting betalen voor de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst.

Bij het auto kenteken schorsen is het belangrijk om onderstaande documenten bij de hand te hebben:

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Kentekenbewijs/card
  • Tenaamstellingscode van het voertuig

Na de door jou gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatische af, dan moet je direct weer aan je voertuigverplichtingen voldoen: verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en APK-plicht. Als je dit niet doet, kun je een vervelende boete verwachten. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat je dit meteen weer oppakt na het einde van de schorsing!

Hoe schors je dan daadwerkelijk je auto?

Het schorsen van een auto is eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van je voorkeur:

  • Online auto schorsen via de website van de RDW: Ga naar de website van de RDW en voer de benodigde gegevens in. Met een paar klikken kun je je auto schorsen online, snel en zonder gedoe.
  • Auto schorsen bij een kentekenloket: Bezoek een kentekenloket bij een garage of RDW-keuringsstation. Neem je kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee en vul de vereiste formulieren in. 

Auto schorsen kosten

Bij het schorsen van een auto via de RDW zijn er kosten verbonden. Momenteel bedraagt de schorsingsperiode (één jaar) voor een personenauto die niet ouder dan 15 jaar is €80,20. Voor een auto die ouder dan 15 jaar is, betaal je €26,50. Het is ook mogelijk om een auto 2 of 3 jaar te schorsen. Check altijd even de actuele tarieven op de RDW-website, aangezien deze kunnen variëren.

Schors je auto en bespaar!

Het schorsen van je auto geeft een zekere gemoedsrust als je kosten wilt besparen of flexibel wilt zijn. Met verschillende opties om uit te kiezen, zoals moeiteloos online je auto schorsen bij de RDW of een bezoek aan een handig kentekenloket, is het proces een fluitje van een cent. Dus waar wacht je nog op? Zet die kosten op pauze, omarm de vrijheid en geniet van een zorgeloze rit!

Zorgeloos voor langere tijd weg

Ga je toch voor langere tijd weg en wil je je auto liever verkopen? Overweeg dan eens om jouw auto te verkopen via Looping.nl. Bij Looping staat een enthousiast team van ervaren verkoopspecialisten voor je klaar om jou te helpen. Wij nemen je al het werk uit handen om snel en zonder gedoe jouw auto te verkopen.Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!