Een kapotte versnellingsbak. Zo verkoop je jouw auto toch!

09-02-2024

Een kapotte versnellingsbak. Zo verkoop je jouw auto toch!

Door: Kaan

Een auto is een gebruiksvoorwerp, daaraan wil nog wel eens wat kapot gaan. Een deuk of kras is zo gemaakt, maar wat als er aanzienlijke schade is? Dat je bijvoorbeeld rondrijdt met een kapotte versnellingsbak? Kun je dan de auto nog verkopen of is dat sowieso geen verstandige keuze.

In dit artikel gaan wij dieper in op hoe je die kapotte versnellingsbak nu kunt herkennen. Wat je moet (of kunt) doen om deze te laten repareren en of je de auto inclusief kapotte versnellingsbak kunt verkopen. Wat na verloop van tijd kan het voorkomen dat de versnellingsbak kapot gaat.

Herkennen dat er iets kapot is

Maar waaraan kun je nu een kapotte versnellingsbak herkennen? Doordat je deze ‘symptomen’ kunt herkennen kun je het of snel (laten) herstellen of aangeven dat je problemen ondervindt met de versnellingsbak. Hieraan herken je dat je te maken hebt met een kapotte versnellingsbak. Uiteraard hangt de mate van het symptoom af van het merk en het model van de auto en of je een automaat of handgeschakelde versnellingsbak hebt.

Twijfel je? Dan kun je het beste contact zoeken bij jouw garage. Beter een keer te vaak na laten kijken dan doorrijden met een kapotte versnellingsbak.

Moeite met schakelen

Vooral een handgeschakelde bak wil nog wel eens kapot gaan. Gaat schakelen moeizaam en moet je erg duwen om bijvoorbeeld van de ene versnelling naar de andere te gaan, dan kan het zijn dat de versnellingsbak kapot is. Een handgeschakelde versnellingsbak is immers gevoelig en deze slijt met gebruik. In leenauto’s zien we dit symptoom erg vaak. Dat komt doordat er in leenauto’s vaak minder rustig geschakeld wordt en er te weinig wordt gewisseld tussen de verschillende versnellingen.

Schakelen maakt geluid

Niet elk geluid komt uit de versnellingsbak en heeft te maken met kapotte onderdelen van de versnellingsbak. Slijtage van lagers kan ook veel geluid veroorzaken. Als een wiellager versleten is dan maakt deze geluid. Denk aan een zingend, brommend, loeiend of fluitend geluid. Dit merk je dus snel genoeg als je hier last van hebt. Nu is het alleen nog bepalen of de versnellingsbak dit geluid maakt, of dat een ander onderdeel dit veroorzaakt. Een gemiddelde auto heeft 30.000 onderdelen, dus er kan nog wel eens iets kapot gaan.

Ervaar je echter een geluid tijdens het schakelen, denk aan een schrapend geluid, dan kunt je er wel vanuit gaan dat de versnellingsbak het geluid veroorzaakt.

Een rare geur

Een auto kan door veel verschillende oorzaken stinken. Denk aan ontbrekende vloeistoffen (bijvoorbeeld in de airco) of dieren onder jouw motorkap. Jouw versnellingsbak kan echter ook stinken. Dat heeft alles te maken met oververhitting van de bak. Op tijd schakelen en niet te hoog in de toeren is dus altijd een goed idee.

Een brandend lampje op jouw dashboard

In een auto kunnen veel verschillende lampjes gaan branden. We hebben de meest voorkomende waarschuwingslampjes uitgelegd, maar die van de versnellingsbak staat er helaas niet tussen. Zie je een lampje zoals deze op jouw dashboard verschijnen rijd dan niet door. Je kunt twee verschillende signalen zien. Knipperend als er sprake is van een ernstig defect, niet knipperend (stabiel brandend) als er sprake is van oververhitting. Het is hierbij altijd verstandig om contact op te nemen met jouw garage of dealer.

Laat de versnellingsbak maken

Je kunt een auto verkopen met een kapotte versnellingsbak, maar verstandig is het niet. Je levert waarschijnlijk flink veel in op de waarde en bent eigenlijk alsnog verantwoordelijk voor het maken. Het is sowieso verstandig om de versnellingsbak zo snel mogelijk te laten maken. Doorrijden kan grotere schade veroorzaken aan jouw auto. 

Verkoop jouw auto via Looping 

Mocht je via ons platform een auto willen verkopen met een kapotte versnellingsbak dan zal jouw auto voor minder waarde aan de dealers worden aangeboden. Zij moeten immers zelf de versnellingsbak weer maken en deze kosten zullen zij in mindering brengen op jouw autowaarde. 

Een auto verkopen met gebreken kan, maar door zo eerlijk mogelijk te zijn bij aanmelding zorg je ervoor dat je geen teleurstellingen ondervindt na de aanmelding. Ook met een auto met gebreken of een kapotte versnellingsbak helpen wij je uiteraard graag. Voor iedere auto doen wij ons best om deze te verkopen.Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!