Een auto verkopen zonder apk, kentekenbewijs of papieren

18-01-2024

Een auto verkopen zonder apk, kentekenbewijs of papieren

Door: Kaan

Een auto verkopen zonder papieren

Het kentekenbewijs is samen met het vrijwaringsbewijs een must zodat je zeker weet dat de auto niet meer van jou is. Zonder deze papieren verkoop je jouw auto namelijk niet en ben je alsnog de eigenaar en zijn alle eventuele boetes voor jouw rekening. Een risico die je liever niet wil lopen!

Maar wat als je iets niet hebt en toch jouw auto wil verkopen? Kun je een auto verkopen zonder keuring? Kun je een auto verkopen zonder kentekenbewijs of een auto verkopen zonder papieren? Vragen die wij best vaak krijgen voordat mensen hun auto willen verkopen. Tijd om deze vragen te beantwoorden.

Een auto verkopen zonder apk

Een auto moet eens in de zoveel tijd gekeurd worden. Deze keuring staat ook wel bekend als APK, de algemene periodieke keuring. Deze keuring geldt overigens voor Europa en is wettelijk verplicht. Zes weken voordat deze vervalt krijg je van het RDW een melding dat je deze moet verlengen. Rijden met een auto zonder keuring is verboden. Hiervoor ontvang je een flinke boete als dit door de politie geconstateerd wordt.

Rijden mag dus niet, maar een auto verkopen zonder keuring dan? Mag dat wel? Een auto verkopen zonder keuring (apk) is geen probleem. De verkoop van een auto zonder keuring is niet een gegeven dat de verkoop tegen zal houden. Wel betekent het dat een auto zonder keuring niet meer mag deelnemen op de weg. De APK is dan verlopen en dit heeft gevolgen voor jou.

Verkoop je een auto zonder APK dan zul je dit dus wel moeten melden. Een auto verkopen zonder keuring gebeurt wel vaker. Mensen zijn geneigd om hun auto te verkopen, voordat de kosten gaan oplopen, doordat er zaken bij de keuring aan het licht komen. Let wel op: als je een auto verkoopt aan een andere particulier, de koper de auto op een trailer mee zal moeten nemen, omdat deze de weg niet meer op mag. De nieuwe eigenaar zal de auto dan nog moeten laten keuren, om de APK er weer op te zetten voor een bepaald aantal jaar. 

Het is een gegeven dat auto’s met APK verkopen meer geld opleveren voor de verkopende partij. Je kunt dus een klein beetje inleveren aan de waarde als je een auto wil verkopen zonder APK. De APK keuring moet immers nog gedaan worden en een eventuele koper zal de APK keuring wellicht in de prijs willen bemiddelen.  

Een auto verkopen zonder kentekenbewijs

Een auto verkopen zonder kentekenbewijs kan niet. Zodra iemand een auto wil verkopen zonder papieren moeten alle alarmbellen bij je afgaan. Je bent namelijk wettelijk verplicht om deze te hebben en te kunnen overhandigen. Een auto verkopen zonder keuring is wel mogelijk. Een auto verkopen zonder kentekenbewijs is dus niet mogelijk.

Ben je (een deel van) jouw kentekenbewijs kwijt of is de verkopende partij deze kwijt? Dan zul je deze eerst moeten opvragen bij het RDW. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Ben je alleen de tenaamstellingscode kwijt? Dat kan gebeuren, maar ook deze heb je nodig om jouw auto te kunnen verkopen. Deze code kun je net als het kentekenbewijs aanvragen via de RDW. Hiervoor heb je wel het chassisnummer nodig. Aanvragen is daarna eenvoudig en kost relatief weinig. Een auto verkopen zonder kentekenbewijs of tenaamstelling is niet mogelijk. Probeer dit dan ook niet, geen autodealer zal de auto willen kopen.

Een auto verkopen zonder vrijwaringsbewijs

Een vrijwaringsbewijs krijg je als je een auto verkoopt en overschrijft op de kopers naam. Een auto verkopen zonder vrijwaringsbewijs te krijgen kan wel, maar is ontzettend onverstandig! Bij Looping raden wij altijd aan om de auto pas te overhandigen als je het vrijwaringsbewijs in handen hebt. Een auto verkopen zonder vrijwaringsbewijs betekent dat je nog de ‘eigenaar’ bent van de auto, zonder dat je dit bent.

Dat betekent dat de boetes, APK keuring en alle andere zaken nog steeds bij jou binnenkomen of dat je er nog steeds verantwoordelijk voor bent! Helemaal als je de auto gaat verkopen aan een particulier moet je goed opletten. Verzekert de koper de auto niet, maar staat deze nog wel op jouw naam, dan wordt het een duur grapje.

Een auto verkopen zonder nummerbord

Een auto verkopen zonder nummerplaat is net als het verkopen zonder kentekenbewijs niet mogelijk. Een kenteken is geregistreerd en dient altijd op de auto te zitten. Dat geldt ook bij het verkopen van een auto. Samen met het kentekenbewijs. Het kan gebeuren dat je het kenteken verloren bent of dat deze van jouw auto gestolen is. Indien deze gestolen is dien je hier allereerst altijd aangifte van te doen. Hiermee dek je jezelf in als jouw kenteken wordt gebruikt voor illegale praktijken.

Bovendien kun je dan bewijzen dat je aangifte hebt gedaan en vervangende platen hebt aangevraagd. Die vervangende kentekenplaten vraag je aan bij een RDW-erkend bedrijf.

Bij het vervangen van kentekenplaten moet je je altijd kunnen legitimeren. De auto staat immers op jouw naam en dat moet je kunnen bewijzen. Het kenteken blijft hetzelfde, maar krijgt wel een extra nummertje. Dat wordt de duplicaatcode genoemd. Die herken je aan het kleine cijfer boven het eerste kenteken streepje.

Een auto verkopen zonder garantie

Net als een auto verkopen zonder APK kun je een auto prima verkopen zonder garantie. Sowieso is garantie iets wat door garages afgegeven wordt voor een bepaalde tijd. Is een auto ouder dan de gegeven garantie, dan kan deze worden verkocht zonder garantie. Een auto verkopen zonder garantie - of kopen zonder garantie - betekent dat er geen garantie wordt gegeven op de aankoop. Zodra je wegrijdt, ligt alle verantwoordelijkheid bij jou en niet meer bij de verkopende partij. Mocht er dan wat mis zijn, dan kun je de kosten niet verhalen op de verkopende partij. Je hebt de auto immers gekocht of verkocht zonder garantie.

Jouw auto verkopen zonder APK, kentekenbewijs of papieren?

Zoals je hebt kunnen lezen is het mogelijk om een auto te verkopen zonder keuring en zonder garantie. Je levert hooguit wat in op de prijs, vooral als je de auto gaat verkopen zonder keuring, maar het zeker niet onmogelijk of verboden. Een auto verkopen zonder kenteken, zonder kentekenbewijs of andere papieren is niet mogelijk! Let dan ook altijd goed op als je een auto wil kopen waarbij de verkopende partij aangeeft geen kloppende papieren te hebben.

Wil je er zeker van zijn dat je jouw auto zonder bepaalde zaken alsnog succesvol kunt verkopen? Meld jouw auto dan aan via Looping en wij nemen je al het werk uit handen. Je krijgt altijd een vrijwaringsbewijs van onze professionele dealers en wij helpen er je zelfs aan herinneren dat je zaken stop moet zetten. Al kunnen wij jouw papieren natuurlijk niet regelen. Wij verkopen jouw auto snel en zonder gedoe.Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!