Auto verkopen zonder reservesleutel

29-12-2023

Auto verkopen zonder reservesleutel

Door: Kaan

Je kunt op veel verschillende manieren jouw auto verkopen. Dan hebben we het niet over het platform waarop je de auto aanbiedt of bijvoorbeeld de garage waaraan je de auto verkoopt. Nee, we hebben het over auto’s waarvan wat ontbreekt. Missende papieren, missende onderdelen (waar is toch die antenne gebleven?) of missende sleutels.

Maakt dat veel uit of kun je zonder problemen jouw auto verkopen? Wij vonden het onderzoeken waard en gaan dieper in op het verkopen van een auto zonder reservesleutel.

Vooral oudere auto’s worden vaak verkocht zonder bepaalde papieren, sleutels of onderdelen. Een auto zonder papieren verkopen is geen goed idee, je wilt immers wel de rechtmatige eigenaar worden van de auto. Dat kan niet als je bijvoorbeeld papieren als het kentekenbewijs niet kunt krijgen of overhandigen. Bovendien loop je dan als verkopende partij veels te veel risico. Niet doen dus!

Een auto zonder APK of met wat missende onderdelen (denk aan een afgebroken handvat binnenin de auto of die antenne op het dak) dat kan gewoon. Uiteraard geldt hier dat hoe meer gebreken jouw auto heeft, hoe minder je ervoor terugkrijgt. Een goede poetsbeurt doet dan veel, maar kan geen wonderen verrichten.

Maar een auto verkopen zonder reservesleutel? Aan de ene kant kan dit gewoon, je hebt immers alleen de reservesleutel niet. Aan de andere kant zijn we toch wat voorzichtig. In de basis zeggen wij altijd “ga uit van de goedheid van de mens”, maar in het geval van jouw auto wil je wellicht geen risico’s nemen als je een auto koopt zonder reservesleutel.

Autosleutel kwijtgeraakt

Het kan iedereen overkomen. Het ene moment heb je de autosleutel in jouw hand en het volgende moment kun je deze nergens meer terugvinden. De meeste auto’s hebben twee sleutels - helemaal als je een nieuwe auto hebt - en zodra je de sleutel kwijt of verloren bent kun je de reserve sleutel gebruiken.

Als je de autosleutel bent verloren is het altijd verstandig om zo spoedig mogelijk weer een extra autosleutel te bestellen. Want, stel dat je de enige overgebleven autosleutel ook kwijtraakt?! Laat een nieuwe sleutel maken en op die manier heb je altijd een tweede sleutel in noodgevallen. Soms wordt een autosleutel bij een inbraak gestolen, dan is het sowieso een goed idee om nieuwe sloten op de auto te laten zetten. Als je dan een sleutel kwijt bent, betekent het niet dat diegene terug kan komen voor jouw auto. Wel zo prettig idee.

Stel dat je de enige overgebleven autosleutel ook kwijtraakt?! Laat een nieuwe sleutel maken en op die manier heb je altijd een tweede sleutel in noodgevallen!

In de ideale situatie heeft elke auto twee sleutels en verkoop je deze auto met beide sleutels. Maar dat is de ideale situatie. Het komt best vaak voor dat deze situatie niet geldt als je jouw auto gaat verkopen. Ben je de autosleutel kwijt, dan kun je nog steeds de auto verkopen. Het kan echter zo zijn dat de opkopende partij - of je particulier, via een platform of aan een garage jouw auto verkoopt - van je vraagt of je een extra sleutel laat maken.

Je kunt niet zelf een autosleutel bijmaken. Hiervoor heb je de hulp nodig van een sleutelmaker. Uiteraard is het hierbij belangrijk dat je de andere autosleutel in jouw bezit hebt en ook kunt bewijzen dat je de eigenaar bent van de sleutel en de bijbehorende auto. De kosten voor een reservesleutel kan variëren tussen €50,- en €150,-, maar is uiteraard afhankelijk van het merk en het model van jouw auto.

Zonder nieuwe sleutel jouw auto verkopen

Zoals we al zeiden, het kan wel! Je kunt jouw auto verkopen zonder reservesleutel. Houd er echter wel rekening mee dat als je de auto verkocht hebt de opkoper alsnog een extra sleutel zou willen. Deze kan dan op de waarde van de auto in mindering worden gebracht of dat je deze bijvoorbeeld zelf nog regelt.

Dit hoeft echter niet zo te zijn. Niet iedereen wil of heeft een tweede autosleutel. Een oudere auto zal dit minder vaak hebben dan een nieuwere. Wil je zeker weten dat je zonder gedoe en voor een eerlijke prijs jouw auto kunt verkopen. Meld jouw auto dan gratis en vrijblijvend aan bij Looping. Onze autoverkoopspecialisten gaan graag voor je aan de slag om jouw auto snel en zonder gedoe te verkopen. Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!