Ga je voor een automaat of toch een schakelauto?

23-11-2023

Ga je voor een automaat of toch een schakelauto?

Door: Kaan

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een automaat aan te schaffen. Het rijden in een automaat wordt dan ook steeds populairder en is door de jaren heen flink gestegen. Niet alleen is dit terug te zien in het aantal automaten dat aan wordt geschaft, maar ook in het aantal rijbewijzen. Het aantal rijbewijzen voor een automatische versnellingsbak is in de afgelopen jaren verdubbeld!

Ben je benieuwd of een handgeschakelde auto of toch een automaat beter bij jou past? Lees dan vooral verder en kom erachter wat de vooroordelen zijn van deze twee verschillende soorten auto’s en wat de beste keuze voor jou is.

Handgeschakelde auto

Met een handgeschakelde auto beschik je over een handgeschakelde versnellingsbak. Dit betekent dat je zelf de controle hebt over het schakelen in de auto. Dit is dan ook een van de grootste redenen dat er nog gekozen wordt voor het rijden in een handgeschakelde auto. Veel mensen vinden het leuk om zelf de controle over de auto te houden en voor velen zorgt het ook voor meer rijplezier.

Automaat

Een automaat beschikt daarentegen over een automatisch schakelsysteem. Dit zorgt ervoor dat de auto automatisch schakelt tussen de verschillende versnellingen, waardoor je zelf niet meer hoeft te schakelen. Een automaat beschikt daarnaast nog wel over een bedieningshendel. Met de bedieningshendel kun je aangeven of je in de (P - Park) parkeerstand, (R - Reverse) achteruit, (N - Neutral) in zijn vrij of (D - Drive) aan het rijden bent.

Een van de grootste voordelen is dan ook dat je niet meer hoeft te schakelen tijdens het rijden. Hierdoor zit je ontspannen achter het stuur. Tijdens een lange file hoef je namelijk niet meer de koppeling in te drukken. Bovendien kun je zo altijd je focus op de weg houden. Je hebt immers een taak minder, namelijk schakelen.

Vooroordelen over deze vormen van schakelen

Door de jaren heen zijn er heel wat vooroordelen de wereld in gebracht over het rijden in een automaat en een handgeschakelde auto. Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het onduidelijk wat nu waar is en wat niet. We hopen door de onderstaande stellingen te benoemen en uit te leggen, meer duidelijkheid te geven.

#1 Een handgeschakelde auto verbruikt minder

Niet waar. Een handgeschakelde auto verbruikt niet minder dan een automaat. Enkele jaar geleden was dit wel het geval. Door de ontwikkelingen zijn de handgeschakelde auto’s en de automaten verbeterd.

Dit heeft tot gevolg gehad dat zowel de automaat als de handgeschakelde auto’s minder verbruiken. Sterker nog, het verbruik van een automaat en een handgeschakelde auto liggen tegenwoordig ontzettend dicht bij elkaar.

#2 Handgeschakelde auto heeft meer kans op slijtage

Waar. Een handgeschakelde auto heeft meer kans op slijtage. Het nadeel van een handgeschakelde auto is dat u veel bezig bent met de koppeling. Denk bijvoorbeeld aan een file, je bent continu bezig met de koppeling en het gaspedaal. Dit zorgt voor veel wrijving tussen de onderdelen en dit kan slijtage tot gevolg hebben.

Doordat een automaat beschikt over een automatisch schakelsysteem, heeft een automaat hier nauwelijks tot geen last van. Dus een handgeschakelde auto heeft helaas meer kans op slijtage dan een automaat.

#3 Een automaat is duurder dan een handgeschakelde auto

Niet waar. Een automaat hoeft niet duurder te zijn dan een handgeschakelde auto. Eerder was dit wel het geval, maar het het verschil tussen een automaat en handgeschakelde auto wordt steeds minder. De oorzaak hiervan is het verbruik van de auto’s. Doordat de auto’s zuiniger zijn geworden, worden de prijzen ook goedkoper en dit heeft tot gevolg dat een automaat vaak even duur is als een handgeschakelde auto of zelfs goedkoper.

#4 In het verkeer is een automaat veiliger

Waar. Een automaat zorgt voor meer verkeersveiligheid. Mocht je in een handgeschakelde auto rijden dan ben je veel bezig met het schakelen. Dit is bij een automaat niet het geval. Een automaat beschikt over een automatisch schakelsysteem, waardoor je niet zelf hoeft te schakelen. Dit zorgt voor meer rust tijdens het rijden. 

Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je beter de focus op de weg kan houden. Uiteindelijk zorgt dit voor meer veiligheid in het verkeer en je kunt rustiger de weg op.

Automaat of toch een schakelauto?

Weet je al waar je voorkeur naar uitgaat? Blijf je liever bij een handgeschakelde vanwege het rijplezier? Of rijd je nu met een handgeschakelde auto en klinkt een automaat toch wel aantrekkelijk? Laat ons het werk doen en we zorgen ervoor dat je auto zonder gedoe wordt verkocht!