Besparen maar! 6 tips zodat benzine of diesel langer meegaat

19-10-2023

Besparen maar! 6 tips zodat benzine of diesel langer meegaat

Door: Kaan

De benzineprijzen rijzen de pan uit in Nederland. Ook diesel is lang niet meer zo ‘goedkoop’ als dat het was. Het meest goedkoop - en wat ook vaker gebeurt - is de auto laten staan, wie geen benzine verbruikt, betaalt ook niets extra’s.


Maar niet voor iedereen is dit een optie. Benzine besparen is dan een goede tweede optie, maar hoe zorg je er nu voor dat de benzine van de auto langer mee gaat? Hieronder lees je zes tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw benzine langer mee gaat, zodat je niet zo vaak hoeft te tanken.


#1 Ontwijk de files

Natuurlijk is dit niet zo makkelijk als het klinkt, maar het ontwijken van files zorgt ervoor dat de benzine langer mee gaat. In de file ben je namelijk continu bezig met het rijden en weer stilstaan, rijden en weer stilstaan. Dit zorgt er niet alleen voor dat je veel tijd kwijt bent, maar ook nog eens veel benzine.


Daarom is het van belang om voor jouw reis te kijken of er files zijn op de wegen waar je van plan bent om langs te gaan. Door de files te ontwijken ben je minder tijd kwijt én zal de benzine langer meegaan, een win-winsituatie!


Een automaat bespaart je ook wat benzine, doordat deze ‘natuurlijker’ optrekt in de file dan de handgeschakelde auto. Mocht je dus een automaat in plaats van een handgeschakelde auto hebben, dan scheelt het ook weer iets. Wij vergeleken deze twee types met elkaar in het artikel ‘automaat versus schakelauto’.


#2 Banden 

De banden hebben een grote invloed op de benzine. Zijn de banden van de auto te zacht? Dan is de kans groot dat de banden sneller slijten, daarnaast zorgt dit er ook voor dat de auto zich moeilijker voort kan bewegen. Dit heeft tot gevolg dat je meer benzine kwijt bent om op jouw bestemming te komen.


Daarom is het ontzettend belangrijk om voldoende lucht in de banden te hebben. Heb je te weinig lucht in de banden? Dan kun je de banden oppompen bij een tankstation. Weet je niet hoeveel lucht er in jouw banden moet? Meestal vind je de instructies in jouw portier geplakt. Hierdoor kun je snel zien hoeveel bar jouw banden maximaal nodig hebben om optimaal rijcomfort te bereiken. En dus ook minder benzine verbruiken.


#3 Behoud dezelfde snelheid

Een andere manier om ervoor te zorgen dat de benzine langer mee gaat, is door de langere afstanden met dezelfde snelheid te rijden. Door middel van de cruisecontrol is het mogelijk om dezelfde snelheid aan te blijven houden. Ideaal voor als je lange afstanden moet afleggen en het rijdt ook nog eens fijner!


#4 Ramen dicht

Op het moment dat je rijdt met de ramen open, verbruik je meer benzine dan als je rijdt met de ramen dicht. De wind die door de ramen naar binnen gaat, zorgt er nu eenmaal voor dat de auto naar achteren wordt getrokken.


Je creëert meer weerstand in de auto, waardoor deze meer moeite - lees meer benzine - moet doen om zich te verplaatsen. Hierdoor verbruikt de auto meer benzine om van locatie A naar locatie B te rijden.


In hele warme omstandigheden is het natuurlijk niet fijn om met de ramen dicht te rijden. Mocht je een airco hebben dan kun je deze aanzetten, maar houd er rekening mee dat jouw auto extra benzine nodig heeft om de auto blijvend te koelen. Lang niet meer zoveel als eerder, maar het zorgt wel voor een hoger verbruik dan zonder.

#5 Stilstaan is achteruit gaan

Staat je voor een langere periode stil? Dan kun je beter de auto uit zetten. Er wordt gezegd dat het uit en aanzetten van de auto meer benzine kost dan het stilstaan, maar dat is niet het geval. Weet je niet zeker wanneer je het beste de motor uit kan doen? Houd dan de drie minuten regel aan.


Mocht je langer dan drie minuten stil moeten staan, dan kun je de motor gerust uit doen. Dit is niet alleen beter voor jouw benzine, maar ook voor het milieu! tegenwoordig hebben veel auto’s een stop start systeem. Dan gaat de motor automatisch uit als je de auto in de vrij laat staan of als je stil komt te staan met een automaat. Dat bespaart ook wat benzine, maar wordt niet door iedereen als prettig ervaren.


#6 Motorolie verversen

Het gaat natuurlijk uiteindelijk allemaal om de motor van de auto. Daarom is het van belang dat die goed loopt en dat de olie die erdoorheen gaat schoon blijft. Daarom is het van belang om regelmatig de motorolie te verversen. Daarnaast is het ook verstandig om eens in de zoveel tijd een grote beurt uit te laten voeren, zodat je zeker weet dat alles gecontroleerd wordt.


Door de bovenstaande tips te volgen zorg je ervoor dat je langer met de benzine kan en dat is in deze tijden zeker zinvol.


Worden de kosten je te veel en ben je daarom van plan jouw auto te verkopen? Ruil dan de auto liever in voor een hybride of elektrische auto. De verkopen daarvan gaan door het dak. Handigste is om dan eerst zelf jouw auto te verkopen. Daardoor kun je rustig op zoek naar een milieuvriendelijker exemplaar. Meld jouw auto aan en wij zorgen ervoor dat jouw auto verkocht wordt!
Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!