Wanneer kan ik het beste mijn auto verkopen?

06-10-2023

Wanneer kan ik het beste mijn auto verkopen?

Door: Kaan

Wanneer kan ik het beste mijn auto verkopen? Een vraag die wij bij Looping steeds vaker horen. Een hele logische vraag ook, want indien hier een gemakkelijk antwoord op te formuleren is, dan brengt jouw auto misschien wel meer op.

Je merkt het echter al. De beste tijd om een auto te verkopen, beslis je helemaal zelf. Er is niet zomaar 1,2,3 een antwoord op te geven. De ene automobilist rijdt zo lang mogelijk door tot de auto echt aan het eind van zijn latijn is en dan als sloopauto verkocht kan worden.

De ander ruilt een auto standaard in bij een dealer na een bepaalde tijd en koopt dan direct weer een nieuwe auto. Het een is trouwens niet beter dan het andere. Of je nu besluit jouw auto te verkopen na zes maanden of als deze de oprit nog net kan bereiken. Het kan en mag allemaal!

Wanneer je het beste jouw auto kunt verkopen hangt af van jouw wensen, eisen en vooral situatie. De ene situatie is de andere niet, maar draagt wel erg bij aan beste tijd om jouw auto te verkopen. De verkoop redenen verschillen per persoon en per situatie. We brengen de meest voorkomende situaties in kaart, zodat je zelf kunt bepalen of dit de beste tijd is om jouw auto te verkopen. 

Na een bepaalde tijd

Zes maanden, een jaar of na bepaalde kilometers. Misschien komt jouw auto de APK niet meer door….allemaal mogelijke redenen om jouw auto te verkopen en desnoods te vervangen voor een nieuwe. Over het algemeen is het zo dat hoe nieuwer de auto is, hoe meer je voor de auto terugkrijgt.

De waarde van een auto wordt door veel factoren bepaald. Hoe nieuwer en luxer de auto, hoe meer deze waard is. Voor hoeveel je de auto kunt verkopen is echter van nog wat meer factoren afhankelijk dan alleen de nieuwigheid van de auto. Denk aan model, merk, opties en accessoires. Daarnaast ook hoeveel vergelijkbare auto’s er aangeboden worden bij dealers en hoe populair jouw merk dus is.

Het is dus niet zo dat je beter jouw auto kunt verkopen na zes maanden in plaats van een jaar. Jouw auto vermindert standaard met een flink percentage. Zodra je de drempel van de garage over bent, is jouw auto al minder waard geworden.

Daarnaast zijn er nog andere redenen om jouw auto te verkopen. Denk aan:

  • Gezinsuitbreiding
  • Je krijgt een auto van de zaak
  • De APK vervalt of er komen grote kosten aan
  • Jouw auto is ‘op’

Gezinsuitbreiding

Een van de meest voorkomende redenen om een andere auto te kopen is, omdat er met gezinsuitbreiding niet voldoende ruimte meer is in de huidige auto. Veel automobilisten rijden in een praktische stadswagen. Ontzettend handig en vaak simpel te parkeren op de meest plekjes. Maar met gezinsuitbreiding op komst kun je soms maar beter direct jouw auto verkopen. Tweedehands auto’s zijn erg in trek en praktische stadswagens staan al jaren hoog in de top tien.

Auto van de zaak

Een auto van de zaak betekent dat je jouw eigen auto minder of helemaal niet meer gaat gebruiken. Met een auto van de zaak mag je 500 kilometer privé rijden, dat moet je netjes bijhouden. Rijdt je meer dan dat dan betaal je bijtelling. Bereken voor jezelf wat handig is.

Twee auto’s betekent ook twee parkeerplaatsen bezet en dat je indien je bijvoorbeeld uit jouw werk direct door moet voor een privéafspraak dat u 1) de kilometers moet bijhouden en 2) dat je dan niet meer dan 500 kilometer mag rijden. Soms is het dan handiger om te regelen dat je de auto ook privé mag gebruiken en dat je jouw eigen auto verkoopt.

Beurten en APK

Op zich is een verlopen APK niet een heel gegronde reden om een auto te verkopen. Even langs de vakgarage en de auto is opnieuw gekeurd. Maar als dit ten koste gaat van de waarde van jouw auto, dan is het wel verstandig om te bedenken of je nog wil investeren in de auto. Om ervoor te zorgen dat jouw auto niet een kostenpost wordt, bedenk dan wat er allemaal aan onderhoud aan zit te komen.

Wanneer jouw auto een kleine- of  grote beurt nodig heeft, is dit afhankelijk van het model en type auto. Meestal wordt deze om het jaar met de kleine beurt aangegeven. Dat houdt in na 30.000 kilometer of als de auto twee jaar oud is. Een grote beurt kan al aardig wat geld kosten. Bij veel auto’s moeten na 100.000 kilometer rijden de distributieriem vervangen worden. Bedenk dus goed wat je wil investeren in jouw auto of dat het waard is of dat je beter jouw huidige auto kunt verkopen en jouw auto beter kunt  inruilen voor een andere auto indien nodig.

Auto is op

Sommige auto’s kunnen gewoon niet meer. Die auto is afgeschreven en mag de weg niet meer op. Meestal komt deze auto niet meer door de APK en is aangemerkt als total loss. Dit kan economisch of technisch total loss zijn.

Een auto verkopen die total loss is, is misschien niet helemaal wat je in gedachten had. Voor een dergelijke sloopauto kun je prima nog wat geld krijgen. In elke auto zitten waardevolle onderdelen. Daarnaast kun je ook een auto met gebreken verkopen, als je deze maar bij ons meldt. Dan kunnen wij sneller aan de slag met de verkoop van jouw auto.

Beter voor het milieu

Een hele belangrijke reden, veel huishoudens stappen met veel plezier over van een auto naar een elektrische variant. Of maken er zelfs een elektrische fiets van. Vooral de oudere auto's kunnen het milieu aanzienlijk belasten door uitlaatgassen en hun onzuinige verbranding. Door deze te verkopen of in te ruilen voor een zuiniger exemplaar bespaar je veel geld en is het aanzienlijk beter voor het milieu. Daarnaast ontvang je voor sommige zuinigere auto’s ook een extra tegemoetkoming. Dus zeker het overwegen waard.

Waarom jouw auto verkopen via Looping?

Jouw auto verkopen via Looping betekent dat je de auto snel en zonder gedoe verkocht hebt. Je bent dus snel van jouw auto af. Je meldt jouw auto eenvoudig aan, upload goede foto’s en vul alle benodigde informatie in over jouw auto. Met het aanmelden ga je akkoord dat wij jouw auto aanbieden aan ons professionele dealernetwerk. Wij willen dat jouw auto wordt verkocht voor een goed bedrag. De beste tijd om jouw auto te verkopen is als je toe bent aan een nieuwe(re) auto of bijvoorbeeld geld nodig hebt. Ons team staat klaar om dit voor jou te regelen! Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!