BPM-regeling voor bestelauto’s verandert in 2025: dit moet je weten

09-12-2024

BPM-regeling voor bestelauto’s verandert in 2025: dit moet je weten

Door: Kaan

Vanaf 1 januari 2025 staan er grote veranderingen op stapel voor de BPM-regeling (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) voor bestelauto’s. Deze veranderingen hebben vooral impact op ondernemers die gebruikmaken van bestelauto’s. Wat betekent dit precies, en hoe kun je je hierop voorbereiden? Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet. 


Snel en zonder gedoe jouw auto verkopen
Vul hier jouw kenteken in en laat ons al het werk voor jou doen!
Verkoop je voertuig vliegensvlug
NL
We hebben een geldig kenteken nodig!
Doorgaan zonder kenteken

Wat is BPM?

BPM is een belasting die je eenmalig betaalt bij de aanschaf of import van een nieuwe auto of motor. Deze belasting geldt ook voor bestelauto’s, maar ondernemers kunnen tot nu toe gebruikmaken van een vrijstelling. Hierdoor hoeven zij geen BPM te betalen voor bestelauto’s die zij zakelijk gebruiken. Deze regeling verandert vanaf 2025 ingrijpend.

Wat verandert er vanaf 2025?

1. BPM-vrijstelling stopt voor nieuwe bestelauto’s

Vanaf 2025 moet je altijd BPM betalen als je een nieuwe bestelauto koopt of importeert. De huidige vrijstelling voor ondernemers vervalt. Dit betekent dat bestelauto’s niet langer worden uitgezonderd van deze belasting, wat kan leiden tot hogere aanschafkosten.

2. BPM gebaseerd op CO2-uitstoot

De hoogte van de BPM wordt vanaf 2025 bepaald door de CO2-uitstoot van de bestelauto. Dit betekent:

  • Elektrische bestelauto’s blijven vrijgesteld, omdat ze geen CO2 uitstoten.
  • Voor bestelauto’s waarvan de uitstoot niet bekend is, wordt een standaardwaarde van 330 g/km gehanteerd, wat leidt tot een hogere BPM.

3. Overgangsregeling voor bestaande bestelauto’s

Bestelauto’s die vóór 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, blijven onder de huidige vrijstelling vallen, zolang je voldoet aan de regels. Maar let op: als je de auto verkoopt of significant aanpast (bijvoorbeeld door een ombouw), kan dit gevolgen hebben voor de vrijstelling.

4. Verantwoordelijkheid voor BPM-aangifte

Vanaf 2025 is degene die de auto op naam zet bij de RDW verantwoordelijk voor de BPM-aangifte. Ook als een bestelauto wordt aangepast, wordt de BPM berekend op basis van de nieuwe situatie.

Waarom worden deze regels aangepast?

De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen en bedrijven aansporen om over te stappen op duurzamere voertuigen, zoals elektrische bestelauto’s. Dit sluit aan bij de klimaatdoelen die Nederland heeft gesteld. Hoewel de maatregelen een stap in de richting van een groenere toekomst zijn, kunnen ze flinke kostenverhogingen betekenen voor ondernemers die afhankelijk zijn van bestelauto’s met een verbrandingsmotor.

Wat kun je doen om je voor te bereiden?

  1. Overweeg elektrische alternatieven - Elektrische bestelauto’s blijven vrijgesteld van BPM. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger is, kun je op de lange termijn besparen op belasting en brandstofkosten.
  2. Controleer je bestaande voertuigen - Heb je bestelauto’s die al vóór 2025 zijn geregistreerd? Zorg ervoor dat je aan de voorwaarden blijft voldoen om gebruik te maken van de overgangsregeling.
  3. Houd rekening met hogere kosten - ls je afhankelijk bent van voertuigen met een verbrandingsmotor, kan het verstandig zijn om de financiële impact van deze nieuwe regels nu al in kaart te brengen.


Conclusie

De wijzigingen in de BPM-regeling vanaf 2025 zijn een belangrijke stap naar duurzamere mobiliteit, maar kunnen ondernemers voor uitdagingen stellen. Het is daarom essentieel om je goed voor te bereiden en te onderzoeken welke opties het beste passen bij jouw situatie.


Bronnen: Belastingdienst, ANWB