De verkeersboetes van 2023

13-12-2023

De verkeersboetes van 2023

Door: Kaan

We maken er ons allemaal wel eens schuldig aan, het overtreden van verkeersregels. Een paar kilometer te hard en voor je het weet heb je een boete te pakken. Volkomen terecht natuurlijk, regels zijn er niet voor niets. Elk jaar worden de boetes hoger en ook dit jaar zijn de boetes weer bekendgemaakt. Voor te hard rijden, door rood rijden, fout parkeren en ga zo maar door. Als automobilist is de kans groot dat je weleens een boete ontvangt. Kortom je kunt van dat geld veel leukere andere dingen doen!

Waarop worden boetes gebaseerd?

Het leven wordt elk jaar duurder, dat heeft te maken met de inflatie. Ook dit jaar zul je dieper in de buidel moeten tasten en worden zaken duurder. De verkeersboetes worden dit jaar verhoogd met 2%. De regels en daarmee de stijging zijn inmiddels ingegaan, dus zorg ervoor dat je je aan de geldende verkeersregels houdt, dan loop je geen risico op een boete.

Alle boetebedragen zijn exclusief administratiekosten en uiteraard kan aan onderstaande informatie geen rechten worden ontleend. Het Ministerie van Verkeer en Veiligheid heeft voor elk soort voertuig bepaalde boetes opgelegd en deelt die op in verschillende categorieën. Wij gaan hier in op de geldende boetes voor automobilisten.

Algemene boetes

Algemene boetes gaan niet in op het overtreden van bijvoorbeeld de geldende snelheid, maar over het overtreden van andere regels. Denk aan het niet dragen van een gordel, bellen met je telefoon in de hand of jawel deze wisten wij ook niet, stil blijven staan bij een groen licht! Door rood rijden wisten we wel, maar behalve dat het vervelend is als iemand niet oplet bij groen licht, is het dus een boete waard!

De meest voorkomende boetes

Boete 

Bedrag 2023 

Telefoon vasthouden tijdens het rijden

€ 380

Door rood rijden

€ 280

Geen autogordel dragen

€ 160

Onnodig linksrijden

€ 240

Rechts inhalen

€ 280

Geen voorrang verlenen waar dat verplicht is

€ 280

Vluchtstrook gebruiken zonder noodzaak

€ 280

Kruispunt blokkeren 

€ 280

Dubbel parkeren

€ 110

Gehandicaptenparkeerplek onnodig bezetten

€ 350

Onnodig geluid veroorzaken

€ 280

Niet stoppen bij brug of spoorovergang

€ 280

Geen zichtbaar kenteken

€ 160


Eisen aan het voertuig

Ook aan het voertuig worden bepaalde eisen opgelegd. Houd je hier niet aan dan riskeer je een boete. Ook deze boetes kunnen flink oplopen.

Boete 

Bedrag 2023 

1 of meer ondeugdelijke banden

€ 150 - € 220 - € 330- € 500

Ondeugdelijke vering/schokdemping

€ 150

Ondeugdelijk hang- en/of sluitwerk

€ 150

Te zwaar beladen (10% te zwaar of hoger)

€150

Lading steekt meer dan 1 meter uit (t/m 0,75 m)

€150 

Ondeugdelijke remvertraging > 2,0 m/s²

€ 800

De voorruit en/of zijruiten naast de bestuurder laten te weinig licht door < 55%

€ 250

Ondeugdelijk verlichting

€ 150

Belemmerd zicht door voorwerpen voor/op ruiten

€ 150


Bovenstaande is een greep uit de vele regels die er zijn aan jouw voertuig. Deze worden als je aan de weg gehaald wordt gecontroleerd op een officiële controle plaats van de politie. Daarnaast zijn er nog regels en boetes met betrekking tot jouw keuringsbewijs (de APK) en het kenteken.

Snelheidsboetes

Bij een overschrijding van slechts 4 kilometer per uur gaat de teller lopen. Elke kilometer die je harder rijdt, zorgt direct voor een verhoging van de boete. Dat kan flink oplopen, want binnen en buiten de bebouwde kom zijn de boetes (terecht) erg hoog.

Boete 

Bedrag 2023

Binnen de bebouwde kom 

5 kilometer te hard gereden

€ 39

6 kilometer te hard gereden 

€ 48

7 kilometer te hard gereden 

€ 56

8 kilometer te hard gereden

€ 63

9 kilometer te hard gereden 

€ 72

10 kilometer te hard gereden

€ 82

15 kilometer te hard gereden

€ 154

20 kilometer te hard gereden

€ 219

25 kilometer te hard gereden

€ 296

30 kilometer te hard gereden

€ 383

Op alle overtredingen wordt een wettelijke meetcorrectie afgetrokken. Binnen de bebouwde kom is dat, buiten de bebouwde kom is dat 3 km en op de auto- en snelwegen is dat een meetcorrectie van 4 of 5 km/u. Rijd je boven de 40 kilometer per uur dan wordt op basis van een individuele beslissing van het Openbaar Ministerie vastgesteld wat de boete gaat worden. 

Bespaar geld, verkoop uw auto

Als je je netjes aan de regels houdt kun je veel geld besparen. Nu snappen wij ook wel dat een kilometer overschrijding ook wel eens voor kan komen. Wil je zeker weten dat je geen risico op een boete loopt, dan neem je geen deel aan het verkeer. Lekker kort door de bocht, dat snappen wij ook wel. Dat is niet altijd haalbaar, maar je kunt bijvoorbeeld jouw oudere auto wel verkopen en daarvoor een nieuwere editie maken die alles net wat netter bijhoudt. Bijvoorbeeld met cruisecontrol om gecontroleerd dezelfde snelheid te blijven rijden.

Meld jouw auto direct aan en ontdek hoeveel jouw auto waard is voor ons professionele dealernetwerk. Kun je daarna een auto kopen met cruise control of een pieptoon in de navigatie als je te hard rijdt. Al het geld dat je dan bespaart, kunt je in leukere zaken investeren.Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!