Een auto met gebreken verkopen

22-09-2023

Een auto met gebreken verkopen

Door: Kaan

We vallen zowat in herhaling, maar een auto verkopen kan op veel verschillende manieren. Zelf doen, via ons platform of naar de dealer, al dan niet met inruil. De opkopende partij inspecteert de auto en de deal wordt beklonken. Tijd voor de sleuteloverdracht en gaan!

Maar… ja er is een maar…Een maar die wij ook wel eens meemaken en waar we ons graag wat verder over willen uitweiden. Waarvoor wij je willen waarschuwen, zodat je de allerbeste ervaring krijgt met ons platform en een eerlijke prijs voor jouw verkochte auto krijgt. Zonder gedoe!

Terug naar die maar, want ja die is er dat hebben we net geconcludeerd. Die maar zit hem in een auto die niet helemaal de auto is zoals deze geschetst is. Die net wat nieuwer is of net wat mooier, maar dat in het echt niet blijkt te zijn. Een auto met gebreken. En die verkoop je toch echt wat minder makkelijk dan als deze gebreken er niet zijn.

Nu kun je een auto verkopen met gebreken, dat is een vaststaand feit. Denk maar aan het verkopen van een sloopauto, een schadeauto verkopen of accepteren dat je wat minder terugkrijgt en jouw auto dus minder waard is met de gebreken (of het gebrek).

Maar welke ervaring je en de opkopende partij eraan overhoudt dat verschilt. Dat ligt aan het feit dat je de gebreken wel of niet meldt. Met andere woorden, je houdt de gebreken verborgen en houdt hiermee de opkomende partij voor de gek of je meldt ze en gaat daarover in gesprek.

Aanmelden, verkopen en klaar?!

Via ons platform is het ontzettend makkelijk om jouw auto te verkopen. Voer het kenteken in en de basis informatie, upload wat goede foto’s en jouw aanvraag is verstuurd. Voordat wij voor je aan de slag gaan, nemen wij jouw aanmelding met je door. Dat doen wij met meerdere redenen. Zo willen wij weten wat je voor jouw auto terug wil krijgen en gaan we samen met je kijken of jouw auto volgens de systemen dat ook waard is. Maar nog belangrijker, door je te bellen gaan wij jouw auto helemaal nalopen. Je hebt de foto’s gemaakt en deze bekijken wij uitgebreid met je om de auto zo goed mogelijk onder de aandacht van ons dealernetwerk te krijgen.

Heb je een auto met mankementen of is deze in bijna nieuwstaat? Is er al een technisch probleem bekend waarvan je op de hoogte bent? Dan horen wij het graag. Veel opkopende dealers uit ons netwerk vinden dat soort informatie geen probleem, maar willen het wel graag weten! Op basis van al deze informatie gaan wij voor je aan de slag. Zo weten wij alles en weet je alles. Dat werkt wel zo prettig, want alles valt of staat met verwachtingen. Tenminste dat vinden wij! Eerlijk en transparant, dat werkt veel makkelijker. Daardoor kunnen wij onze beloftes ook waarmaken.

Nu snappen wij dat je niet altijd weet wat de staat van jouw auto is. Ja, aan de buitenkant kun je zien dat je misschien een paaltje geraakt hebt. Maar onder de motorkap? Daarom maken wij een onderscheid tussen verborgen gebreken en onzichtbare gebreken.

Auto met verborgen gebreken verkopen

Verborgen gebreken kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Vooral in de huizenmarkt wordt hier vaak op terug gegrepen. Na de verkoop en sleuteloverdracht komen ineens gebreken tevoorschijn die bij de verkopende partij al bekend waren, maar die niet gemeld zijn.

Een verborgen gebrek is een gebrek die je voor de koop niet zelf had kunnen ontdekken, maar die er al wel zat. “Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'”, aldus het Juridisch Loket. Dit geldt in de basis net zo bij een auto. Jouw auto moet voldoen aan dat wat je verkocht hebt. Dus je moet alle technische problemen en mankementen melden als je de auto verkoopt. 

Een verborgen gebrek komt vaak wel uit. Helemaal als je de auto aan een professional verkoopt, zullen zij met eenvoudige testen de eerste mankementen aan het licht brengen. Die gebreken die gaan dan ten kosten van jouw verkoopprijs. Met andere woorden, jouw auto is ineens minder waard geworden. Niet alle gebreken zijn verborgen en zoals wij al zeiden een auto met gebreken kun je ook verkopen. Je kunt ze melden (wat ook moet als je ze weet), maar je kunt ook de pech hebben dat een gebrek zich pas na de verkoop aandient waarvan je geen weet had.

Een auto met gebreken die onzichtbaar zijn

Bij tweedehands auto’s wil het nog wel eens voorkomen dat er zaken aan het licht komen die niet bij je bekend waren. Soms komen deze binnen 24 uur aan het licht, maar soms gaat er ook een tijd overheen en komt het pas na een aantal kilometer rijden boven water.

Ook dat zijn gebreken, maar dit zijn geen verborgen gebreken. Je hebt immers niet bewust verzwegen. Je wist simpelweg niet dat deze aanwezig waren in de auto. We zeggen het heel stellig, maar zo makkelijk is het onderscheid niet te maken helaas.

Eerlijkheid duurt het langst… en levert het meeste op

Veel frustratie over het verkopen van een auto met gebreken komt voort uit de discussie of het een verborgen gebrek of een gebrek an sich is. Deze discussies voeren wij ook vaak en proberen wij juist door zoveel te vragen te voorkomen. Je kunt uiteraard ook deze discussie voorkomen door alle zaken aan en op jouw auto te melden. Daarnaast is het verstandig om jouw auto geregeld te laten keuren en vergeet niet de grote- en kleine beurt. Hierdoor ben je goed op de hoogte van de status van jouw auto en kun je deze zonder problemen verkopen.

Eerlijkheid duurt het langst, maar levert je daarna wel het meeste op. Een auto met gebreken verkopen hoeft geen frustratie te zijn, daar helpen wij je graag bij! Meld jouw auto snel aan en wij gaan aan de slag om jouw auto te verkopen. Met of zonder gebrek, als deze maar niet verborgen is!


Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!