Een lease auto verkopen

01-09-2023

Een lease auto verkopen

Door: Kaan

Leasen wordt steeds populairder. Zowel zakelijk met een auto van de zaak, als privé met de private lease. Het is dus logischerwijs booming business voor de leasemaatschappijen die al deze auto’s de weg op sturen.

Maar wat als je de lease auto wilt verkopen? Wat gebeurt er dan en mag dat überhaupt? In dit artikel gaan we dieper in op het verkopen van een lease auto. Hierbij zijn er verschillende scenario’s denkbaar.

Wij maken hierin onderscheid in:

  • Private lease (privé)
  • Lease als bedrijf
  • Als leasemaatschappij

Elk scenario heeft namelijk andere eisen en dit maakt zeker uit in het geval je jouw lease auto wilt verkopen. In sommige gevallen mag dat zelfs helemaal niet. Lees je mee?!

Auto van de zaak of private lease auto verkopen

Meestal zit je met een private lease auto gebonden aan een contract die op een gegeven moment afloopt. Hierbij huur je de auto van de leasemaatschappij en ben je nooit de eigenlijke eigenaar. Je huurt deze immers en dit is net als bij een huurhuis, niet uw eigendom dus ook niet verkoopbaar.

Als ondernemer of gebruiker van een lease auto heb je de keuze uit drie verschillende soorten leasecontracten.

  • Operational lease
  • Financial lease
  • Shortlease

Bij operational- en shortlease lease je de auto van de zaak van de leasemaatschappij voor een bepaald aantal maanden/ jaren. Daarna lever je de auto weer in en kun je bijvoorbeeld een nieuw contract (met nieuwe auto) afsluiten. Shortlease is daarbij de korte variant, die wel vaak wat duurder per maand is, vanwege de looptijd. Met een dergelijk contract kun je de leaseauto niet verkopen! Je bent immers nooit eigenaar en zal dit ook niet worden.

Toch is er wel een vorm van leasen die wel verkocht kan worden!

Met financial lease maak je gebruik van een andere constructie. Deze vorm van leasen wordt vaak door ondernemers gebruikt. In dit geval profiteer je namelijk met een financial leasecontract van fiscale voordelen voor de onderneming. Uiteraard kan jouw werkgever de auto financial leasen en dan aan je hebben uitbesteed als auto van de zaak.

Zie financial lease als de hypotheek die je afsluit op een huis. Staat het contract op jouw naam dan ben je eigenaar, maar de bank is onderpand. Dat is met financial lease precies zo. Je koopt de leaseauto voor jouw onderneming, maar betaalt deze in termijnen, waarbij weer de bank onderpand is. 

Zodra de termijnen zijn afgelopen, ben je volledig eigenaar van de lease auto en kun je de auto verkopen. Wil je tussendoor de auto verkopen omdat je bijvoorbeeld een grotere nodig heeft voor jouw werkzaamheden, dan kun je ook dit contract afkopen of aflossen. Daarna ben je vrij om hem te verkopen. Houd er echter wel rekening mee dat je in de basis dan minder voor jouw leaseauto terug krijgt, omdat je de leasemaatschappij moet betalen.

Je kunt deze auto pas verkopen als je de eigenaar ervan bent. Daarvoor zul je dan het lease contract moeten afkopen. Hier kun je over onderhandelen, maar om hem direct dan door te verkopen?! Wij vragen ons af of dat nu echt zinvol is.

Je bent een leasemaatschappij

Als leasemaatschappij heb je een wagenpark in bezit waar wij meestal u tegen zeggen. Diverse nieuwe modellen, maar die wel intensief gebruikt worden. Lease auto’s worden snel verwisseld voor een nieuwer exemplaar door de bedrijven en particulieren die deze leasen, waardoor je als leasemaatschappij met een wagenpark blijft zitten.

Lease auto’s maken immers vele kilometers en hebben een x aantal jaar een contract met jouw maatschappij. In het geval van een financial leasecontract ben je niet de eigenaar, maar in de andere gevallen zeker wel. In dat geval kun je deze eenvoudig aanmelden voor verkoop. Bijvoorbeeld via ons platform, kun je de lease auto verkopen zonder gedoe.

Professioneel dealernetwerk staat te popelen

Meld jouw lease auto aan via het kenteken, upload wat foto’s en onze verkoop specialisten gaan direct voor je aan de slag. Heb je meerdere lease auto’s die je wilt verkopen? Neem hiervoor contact met ons op en wij kijken met je mee om jouw lease auto’s succesvol en snel te verkopen. Wij denken graag met je mee in de mogelijkheden om een lease auto te verkopen.

Ons professionele dealernetwerk staat te popelen om deze vaak nieuwe auto’s over te nemen. Ja, er staan misschien een flink aantal kilometers op de teller, maar vaak zijn deze auto’s in topconditie en van de meest populaire merken. Deze zijn daarmee erg gewild en dit betekent voor je een gemakkelijke verkoop van jouw lease auto of auto’s. Meld jouw auto snel aan!Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!