Wat is handig om in de auto te hebben?

15-03-2024

Wat is handig om in de auto te hebben?

Door: Kaan

De wegen worden weer drukker en we rijden massaal file. Stilstaan door welke reden dan ook is nooit leuk. In sommige situaties, als je bijvoorbeeld stilstaat, zul je dit kenbaar moeten maken aan jouw mede weggebruikers. Dat is een vereiste, maar hoe je dit doet, is aan jou. Handig dus om bepaalde zaken in de auto te hebben liggen.

In Nederland heb je niet te maken met verplichte artikelen die je in de auto moet hebben liggen. In landen om ons heen is dat wel het geval. Dus zorg er voor dat je weet wat je in de auto moet hebben als je op vakantie of zakenreis gaat. Nederland stelt wel bepaalde eisen, zodra je in een bepaalde situatie terechtkomt. Daarom wordt het zeker aangeraden om een aantal veiligheidsartikelen in de auto te hebben.

Weet je over welke artikelen wij het hebben en heb je deze al in de auto liggen?

Gevarendriehoek

In Nederland is het hebben van een gevarendriehoek in de auto zeker niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Je bent namelijk verplicht om mede weggebruikers te waarschuwen op het moment dat er sprake is van een ongeval of zodra je pech hebt. “Dit kun je doen met een gevarendriehoek of met knipperende waarschuwingslichten. Deze regel geldt voor stilstaande motorvoertuigen op meer dan 2 wielen en voor aanhangwagens”, aldus de Rijksoverheid. Mochten jouw alarmlichten vanwege bijvoorbeeld een ongeval niet werken en jouw auto is een obstakel dan dien je dit kenbaar te maken op een andere manier. Met een gevarendriehoek bijvoorbeeld. 

Je dient de gevarendriehoek in dit geval ongeveer 30 meter achter de auto te plaatsen. Daarnaast is een gevarendriehoek in veel andere landen wel verplicht om bij je te hebben. Daarom wordt het aangeraden om een gevarendriehoek bij je te hebben. Niet alleen voor een eventuele boete, maar ook zeker voor jouw eigen veiligheid.  

Veiligheidsvest

Naast een gevarendriehoek is een veiligheidsvest ook zeker van belang om in de auto te hebben liggen. Mocht je pech hebben en aan de zijkant van de snelweg staan, dan is het van belang dat mensen je zien. Het advies luidt dat je voor alle inzittende een veiligheidsvest in de auto hebt liggen. Op die manier kun je iedereen veilig uit de auto laten waarbij zij wel opvallen voor het naderende verkeer. Gebruik een veiligheidsvest om op te vallen. Ook hier geldt - net als met de gevarendriehoek - dat een lichtgevend vest in veel verschillende landen verplicht is. Daarom is het wederom niet onverstandig om deze in jouw auto te hebben. 

Reservelampen

In het najaar en in de winter zie je het vaak. Weggebruikers die een kapotte lamp hebben. Iets wat je gebruikt, gaat nu eenmaal kapot. Helaas word je hier niet in elke auto voor gewaarschuwd met een waarschuwingslampje op het dashboard. Dus zul je het vaak pas ontdekken als anderen je hier op wijzen of als je ziet dat jouw lampen minder verlichten dan normaal. 

Zodra je geen werkende lamp hebt en je wordt aangehouden door de politie dan kun je er maar beter een bij je hebben. Heb je namelijk geen reservelamp in de auto liggen, dan is de kans groot dat je een boete ontvangt. Daarnaast is het rijden met goed werkende lampen ook ontzettend belangrijk voor de veiligheid. Je wilt immers dat de tegemoet rijdende auto’s je zien en dat je zelf al het zicht hebt op de weg. 

EHBO-trommel

Naast een veiligheidsvest en gevarendriehoek raden wij de EHBO- trommel namelijk ook aan. De EHBO-trommel is in Nederland niet verplicht om in de auto te hebben liggen. Toch is het zeker niet verkeerd om die altijd bij je te hebben. Zo ben je goed voorbereid op onverwachte zaken en kun je altijd eerste hulp verlenen mocht dit nodig zijn. 

Autoraam noodhamer

Een hamer is voor noodsituaties zeker een aanrader om in de auto te hebben liggen. Mocht je in een noodsituatie zitten dan is een noodhamer het middel waarmee het verschil gemaakt kan worden. Een noodhamer heeft een scherpe punt om het raam mee te breken. Daarnaast beschikt het ook over een gordelsnijder, zodat je eenvoudig jouw gordel los kan snijden. Mocht je onverhoopt vast zitten in jouw auto, dan is de noodhamer letterlijk jouw redder in nood. Een handige plek voor de noodhamer is aan de linkerkant van de bijrijderskant. Op die manier zit deze tijdens het rijden nooit in de weg, maar is deze wel altijd binnen handbereik.

Voorbereid de weg op!

In Nederland is het zeker niet verplicht om de bovenstaande artikelen in de auto te hebben liggen. Maar het is zeker verstandig om een gevarendriehoek, veiligheidsvesten, reservelampen, autoraam noodhamer en een EHBO-trommel in de auto te hebben liggen. 

Daarnaast kun je nog extra zaken meenemen afhankelijk van de weersomstandigheden.

Op de weg staat veiligheid voorop en met bovenstaande zaken zul je goed voorbereid op pad gaan. Wellicht wordt jouw auto zelfs meer waard als je deze met deze zaken erin wilt verkopen. 


Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!