5 meest gemaakte fouten bij het aanschaffen van een auto

02-02-2024

5 meest gemaakte fouten bij het aanschaffen van een auto

Door: Kaan

Het aanschaffen van een auto is niet niets. Er zijn namelijk heel wat factoren waar je rekening mee zal moeten houden. Helaas worden deze factoren nog wel eens vergeten door het enthousiasme dat naar boven komt bij het zien van een mooie en stoere auto. Hieronder worden de vijf meest gemaakte fouten beschreven die gemaakt worden bij het aanschaffen van een auto.

Lees ze goed en voorkom dat je zelf deze fouten maakt. We zouden het erg spijtig vinden als je niet tevreden bent met de auto en deze auto weer wilt verkopen.

#1 Sluit niet aan bij de persoonlijke behoeften

Er zijn ontzettend veel auto’s en waarschijnlijk vind je de een mooier dan de ander. Dat betekent niet dat een mooiere auto beter aansluit bij je persoonlijke behoeften. Heb je een gezin met twee kinderen en er is nog een kind op komst, dan zul je hier rekening mee moeten houden. Je zult ruimte moeten hebben voor de kinderen en de benodigdheden die daarbij komen kijken, denk bijvoorbeeld aan een kinderwagen.

Of ga je regelmatig op vakantie met het hele gezin? Dan is het ook zeker niet verkeerd om op zoek te gaan naar een ruimere auto, zodat alle spullen mee kunnen. Heb je weinig ruimte voor de deur en wordt het elke dag zoeken naar een parkeerplek? Misschien is dan een stadsauto (vaak de kleinere varianten) een goede optie. Deze manoeuvreer je net wat makkelijker in een krappe plek dan een grote vijfdeurs sedan.

Door de persoonlijke behoeften voor die tijd in kaart te brengen zul je gerichter op zoek gaan naar een auto. Daarnaast is het nog van belang om deze persoonlijke behoeften niet te vergeten tijdens het aanschaffen van een auto en verder te kijken dan alleen het stoere uiterlijk van de auto.

#2 Geen proefrit maken

Als je op zoek bent naar een auto, dan heb je natuurlijk het liefst binnen een dag de nieuwe auto op de oprit staan. In alle enthousiasme schaf je de auto het liefst meteen aan, maar vergeet niet om voor die tijd een proefrit te maken. We spreken dan niet over een rit naar het einde van de straat en weer terug, maar een echte proefrit.

Neem de tijd en probeer verschillende wegen uit. Ga ook de snelweg even op, zodat je de auto naar de 100 km/u kunt opvoeren. Zonder een proefrit heb je namelijk geen idee hoe de auto rijdt en of er gebreken aan de auto zitten die aan de buitenkant niet te zien zijn. Een proefrit is dus zeker van belang voordat je een auto aanschaft!

#3 Gegevens niet controleren

Het is van belang om te weten wat er in het verleden allemaal is gebeurd met de auto. Dit kan namelijk een grote invloed hebben op eventuele toekomstige kosten. Laat je dus niet verrassen en geloof de verkoper niet op zijn of haar mooie blauwe ogen. Controleer het onderhoudsboekje en ga eventuele zaken na bij de partij die het onderhoud heeft uitgevoerd.

Naast het controleren van het onderhoudsboekje is het ook zeker niet verkeerd om een kentekencheck uit te voeren. Zo kom je erachter uit welk bouwjaar de auto komt, hoeveel eigenaren de auto heeft gehad en tot wanneer de APK geldig is. Deze informatie kunnen van belang zijn op het moment dat je in gesprek gaat met de verkoper.

#4 Per direct aanschaffen

Als je een auto ziet en het valt binnen je persoonlijke behoeften dan wil je de auto waarschijnlijk zo snel mogelijk aanschaffen. Vergeet niet dat een auto een flinke aankoop is. Daarom is het zeker niet verkeerd om er een nachtje over te slapen, zodat je dezelfde dag en de volgende dag nog een keer goed kan nadenken over de auto.

Het zal namelijk zonde zijn als je te snel een beslissing maakt, waardoor je uiteindelijk niet zo tevreden bent over de auto als op het moment van aanschaffen. Slaap er een nachtje over, zodat je jezelf de tijd gunt om goed over de auto na te denken.

#5 Budget aanpassen

Het kan zijn dat je een auto ziet die past bij je persoonlijke voorkeuren en ook nog eens ontzettend mooi is. Vervolgens kom je erachter dat de auto eigenlijk niet binnen je vooropgestelde budget past. Vergeet niet dat je budget met een reden is vastgesteld, daarom is het van belang om bij je budget te blijven.

Er zijn namelijk echt wel meer auto’s dan die ene auto waar je enthousiast over zal worden en die ook nog eens in het budget past die je vooraf bepaald hebt. Geef je budget dus van tevoren aan en houd je daar ook aan vast. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en dat je een duurdere auto bekijkt dan je eigenlijk kunt betalen.

Aanschaffen van een auto

Een auto aanschaffen is niet niets. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van een overhaaste aankoop is het van belang om rekening te houden met de bovenstaande punten. Uiteraard moet je altijd doen wat goed voelt, maar onthoud dat iets dat te mooi klinkt, dat vaak ook is! Zorg er dus voor dat je een goed gevoel overhoudt van je aankoop.

Wil je je auto eerst verkopen om een nieuwe auto aan te schaffen? Verkoop je auto via Looping.nl en wij zorgen dat je auto voor je verkocht wordt. Wij regelen alle zaken van A tot Z en je kunt ondertussen alvast rustig rondkijken voor een mooie vervangende auto.