Proefrit auto: waar moet je op letten?

10-05-2024

Proefrit auto: waar moet je op letten?

Door: Kaan

Wanneer jij op zoek gaat naar een andere auto en je maakt een proefrit met deze auto: waar moet je dan op letten? Dat is de vraag die wij in deze blog zullen beantwoorden. Want het is heel fijn dat wij van Looping jouw auto voor een eerlijke prijs verkopen, maar je wilt er natuurlijk ook een betrouwbaar exemplaar voor terughebben. Daarom geven wij jou tips en handvatten die jou zullen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Ga je een proefrit maken? Zorg dan voor een goede voorbereiding

Autoverkopers willen maar één ding: hun auto’s zo snel mogelijk verkopen voor een voor hen gunstige prijs. Tijdens een proefrit word je al snel verblind door de mooie uitstraling van de auto. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd objectief kijkt naar de auto die je wilt kopen. Zorg er daarom voor dat je vóór de proefrit al onderzoek hebt gedaan naar de auto, bijvoorbeeld door een kentekencheck te doen. Deze check geeft je inzichten in de onderhoudshistorie van de auto en brengt eventuele mankementen aan het licht. Vervolgens kun je de verkoper hier voor of na de proefrit mee confronteren om er zo achter te komen of de tweedehands of nieuwe auto die je op het oog hebt wel of niet de moeite waard is om te kopen.

Daarnaast is het goed om te controleren of de auto wel verzekerd is. Ga nooit de weg op met een auto die niet verzekerd is. Ook dien je voor de proefrit na te gaan of er krassen of andere beschadigingen op de auto aanwezig zijn. Laat dit ook zeker zwart-op-wit zetten, voordat jij dadelijk beschuldigd wordt van het aanbrengen ervan. Vergeet ook de kilometerstand niet. Ga na of de stand overeenkomt met de stand die via de kentekencheck te vinden is. Besluit je de auto te kopen? Controleer ook dan nogmaals of er niet geknoeid is met de kilometerstand.

Hoe lang moet de proefrit met de auto duren?

Hoelang duurt een proefrit? Het is een logische vraag om te stellen, want wanneer weet je nu zeker dat de auto waarmee je een proefrit maakt het aankopen waard is? Het maken van een proefrit is niet iets dat je even snel tussendoor moet doen. Integendeel: zorg ervoor dat je tenminste een half uur met de auto op pad gaat.

Probeer verschillende soorten wegen met verschillende soorten wegdek uit om een beeld te krijgen van hoe de auto presteert onder wisselende omstandigheden. Rijd een paar keer door de bebouwde kom om het rijden over drempels te ervaren, maar vergeet ook zeker de snelweg niet. Zo kun je immers de prestaties wat betreft snelheid van de auto het beste testen. Ken je iemand die verstand heeft van auto’s? Neem deze persoon dan mee, zodat je de auto goed kunt testen en onderzoeken.

Controleer of alle lampjes op het dashboard werken

Let voor en tijdens het rijden ook goed op de lampjes op het dashboard. Doen ze het allemaal of constateer je mankementen? Is dit laatste het geval, dan is het belangrijk om dit te melden bij de verkoper. Ook andere technische snufjes, zoals een navigatiesysteem, parkeersensoren, elektrische ramen en stoel- en/of stuurverwarming dien je te controleren. Dit geeft jou een goede onderhandelingspositie bij het vaststellen van de verkoopprijs.

Looping is een eerlijke en betrouwbare autoverkoper

Wil jij dolgraag jouw auto verkopen, maar heb je geen zin in al het geregel? Dat begrijpen wij bij Looping maar al te goed. Wanneer jij jouw auto bij ons aanmeldt, gaan wij voor jou aan de slag met de verkoop. De voordelen?

✔ Wij onderhandelen voor jou

✔ Jij krijgt het geld direct op je rekening

✔ Geen gedoe en gezeur

Doorgaans verkopen wij een auto al binnen 24 tot 48 uur. Dat biedt jou de mogelijkheid om op korte termijn een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen!Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!