Startkabels aansluiten op auto: hoe doe je dat?

13-02-2024

Startkabels aansluiten op auto: hoe doe je dat?

Door: Kaan

Startkabels aansluiten is soms het enige redmiddel wanneer je jouw auto niet meer aan de praat krijgt. Maak je gebruik van startkabels? Zorg er dan voor dat deze van goede kwaliteit zijn. Je kunt ervoor kiezen om dit klusje door een garage of de ANWB te laten uitvoeren, maar het is iets dat je - mits je een beetje handig bent - ook prima zelf kunt doen. Wel is het van groot belang om dit op de juiste manier te doen, om zo te voorkomen dat er schade ontstaat aan de auto. In deze blog vertellen we je hoe het aansluiten van startkabels in zijn werk gaat.

Wat is de juiste volgorde voor het aansluiten van startkabels?

In sommige gevallen is het nodig om starthulp te krijgen. Dit gebeurt regelmatig bij extreem koud weer, maar soms is het ook gewoon de auto die zijn beste leven wel gehad heeft. Ben je van plan om zelf startkabels aan te sluiten, dan dien je je te houden aan de juiste volgorde. Wij nemen je mee in ons stappenplan.

1. Je begint met het aansluiten van de rode kabel op beide accu’s

De accu van een auto heeft twee polen; een minpool en een pluspool. Je herkent deze aan de kleur. De minpool is zwart en de pluspool rood. Van de set startkabels pak je eerst de rode startkabel. Deze sluit je aan op de pluspool van de helpende auto, daarna op die van de auto die je starthulp geeft. Voor de zwarte startkabel hanteer je dezelfde volgorde. Deze startkabel sluit je aan op het motorblok (massa maken).

2. Laat de motor van de auto die starthulp verleent enkele minuten lopen

Zet de helpende auto in z’n vrij om te voorkomen dat deze voor- of achteruit rolt. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat de voertuigen elkaar niet raken. Start de hulpauto en laat deze auto vervolgens ongeveer vijf minuten draaien, bij voorkeur met een verhoogd toerental. Dit doe je door zo nu en dan het gaspedaal licht in te drukken.

3. Verplaats je naar de auto die starthulp nodig heeft

Het is nu zaak om de auto die een lege accu heeft te starten. Laat de auto met lege accu minimaal vijf minuten laden. Dit vergroot de kans dat de auto uiteindelijk wil starten.

4. Zet zowel de achterruitverwarming als blazer aan bij beide auto’s

Het is van groot belang om voor het verwijderen van de startkabels bij beide auto’s de blazer - ook wel blower of aanjager genoemd - en achterruitverwarming aan te zetten. Hiermee voorkom je namelijk dat de elektronica in de auto beschadigt.

5. Verwijder de startkabels in omgekeerde volgorde

Het is nu tijd om de startkabels weer los te halen. Let erop dat de volgorde van dit proces precies het tegenovergestelde is van het aansluiten van de startkabels. Je haalt dus eerst de zwarte kabel los, waarna je verdergaat met het loskoppelen van de rode kabel.

6. Zet de blazer en achterruitverwarming uit

Pas in de laatste stap dien je de achterruitverwarming en blazer uit te zetten. De motors van beide auto’s laat je draaien. Als het goed is, kun je nu weer op pad! Het is wel belangrijk om direct een stuk te gaan rijden. Een half uur tot drie kwartier rijden is een goede richtlijn. Om te voorkomen dat de accu direct weer leegloopt, is het aan te raden om de verwarming en airco van je auto even uit te laten.

De starthulp heeft niet geholpen: en nu?

Een auto starten met startkabels is een klusje dat zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. Bovendien is er ook geen garantie dat het lukt. Soms is er meer aan de hand en zal je dus verder moeten kijken. Kom je tot het besef dat je afscheid zult moeten nemen van jouw oude vertrouwde auto? Dan is het zaak om na te gaan of jouw auto nog wat oplevert. Bij Looping nemen wij het verkoopproces van jouw auto graag van je over. Dat scheelt jou een hoop geregel. De tijd die je hiermee bespaart, kun je gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe auto.