Tips om zelf de auto te verkopen

26-01-2024

Tips om zelf de auto te verkopen

Door: Kaan

Ben je van plan om jouw auto te gaan verkopen, maar weet je niet zo goed waar je aan moet denken of welke factoren een positieve bijdrage zullen leveren bij de verkoop? Bij Looping helpen wij je graag en willen wij je graag ontzorgen. Kies je ervoor om de auto zelf te verkopen? Dan staan hieronder een aantal tips die een positieve bijdrage zullen leveren bij de verkoop van jouw auto.

#1 Voer een onderhoudsbeurt en APK-keuring uit

De koper wil natuurlijk zekerheid bij het aanschaffen van een auto. Door een onderhoudsbeurt en een APK-keuring kun je aantonen wat er aan de auto mankeert en welke problemen er eventueel zijn verholpen. Daarnaast toont een APK-keuring aan dat de auto veilig is om de weg op te mogen. Zonder APK zul je moeten aangeven dat de auto de weg niet meer op mag. Het is immers verboden zonder APK-keuring de weg op te gaan. Verkopen zonder APK mag overigens wel.

Een onderhoudsbeurt en een APK-keuring schept extra vertrouwen en daarnaast is het financieel ook prettig voor de koper als de auto recentelijk is gekeurd. Is er nog geen APK-keuring uitgevoerd dan komen er naast de kosten van de auto nog aanvullende kosten voor de keuring bij waar de potentiële koper rekening mee dient te houden. Door vooraf aan te kunnen tonen dat er onlangs een APK-keuring is uitgevoerd zul je merken dat dit ten goede komt aan de reacties die je zult ontvangen.

#2 Breng de geschiedenis in kaart

Mocht de auto voor de derde keer verkocht worden dan heeft de auto waarschijnlijk al het een en ander meegemaakt. Het is van belang om de reparaties en vervangende onderdelen in kaart te brengen. Een actueel onderhoudsboekje laat hierbij zien dat je jouw auto goed hebt onderhouden. De potentiële koper kan vervolgens zelf een inschatting maken of er op korte termijn nog extra kosten gemaakt zullen moeten worden. Hoe gedetailleerder je bent, hoe betrouwbaarder je overkomt en dit zal vertrouwen uitstralen naar de koper.

#3 Spik en span!

De eerste indruk is niet alleen bij het ontmoeten van nieuwe mensen ontzettend belangrijk, maar dit speelt ook een grote rol bij de verkoop van jouw auto. Daarom is het extra belangrijk dat jouw auto er zo goed en netjes mogelijk uit ziet. Zorg voor een grondige wasbeurt, zodat de auto er schoon en glimmend uit ziet. Niet alleen zal de buitenkant er spik en span uit moeten zien, maar denk hierbij ook aan de binnenkant van de auto. Haal de stofzuiger door de auto en zorg er daarnaast ook voor dat de auto fris ruikt.

Vergeet bij het schoonmaken van de auto de motorkap niet mee te nemen. De potentiële koper zal immers ook onder de motorkap kijken. Mochten hier allemaal takjes en bladeren te vinden zijn dan zal dit niet ten goede doen aan de verkoop.

#4 Controleer de vloeistoffen

Naast de onderhoudsbeurt is het ook belangrijk om de vloeistoffen van de auto te controleren. Door de vloeistoffen op peil te hebben tijdens de verkoop laat je zien dat de auto goed onderhouden wordt en dit laat een positieve indruk achter bij de potentiële koper. Dus controleer de vloeistoffen en breng deze zo nodig op peil. Denk hierbij aan de koelvloeistof, remvloeistof, motorolie, ruitenwisservloeistof en natuurlijk de brandstof zelf. Je wil immers niet dat er een potentiële klant komt voor een proefrit en dat er vervolgens geen proefrit gemaakt kan worden, doordat er te weinig brandstof in de auto zit. Wees overal op voorbereid!

#5 Meld de gebreken

Het is ontzettend belangrijk om eerlijk te zijn over de gebreken of om vooraf de gebreken op te lossen en dit vervolgens te melden. De potentiële koper krijgt immers geen vertrouwen als er een testrit wordt gemaakt en er vervolgens allemaal lampjes gaan branden op het dashboard. Is er iets mis met de auto en ben je het niet van plan te repareren? Meld het probleem dan bij de potentiële koper. Eerlijkheid duurt immers het langst!

#6 Denk aan de prijs

Voordat je jouw auto daadwerkelijk gaat verkopen is het van belang om je voorafgaand te oriënteren op de verschillende vraagprijzen van soortgelijke auto’s. Mocht je een te hoge prijs vragen, dan zal je weinig tot geen reacties ontvangen. Vraag je een te lage prijs, dan zal dat twijfels oproepen bij de potentiële koper. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van data die het RDW beschikbaar stelt, maar ook jouw kenteken checken, dan weet je binnen twee minuten wat jouw auto gemiddeld waard is.

Aan de slag met de verkoop

Bij het verkopen van een auto komt het een en ander kijken. Door de bovenstaande tips zorg je er in ieder geval voor dat je betrouwbaar overkomt naar de potentiële koper. Houd er hierbij wel rekening mee dat je alles zelf zult moeten doen. Aanbieden van de auto, proefritten en de eventuele onderhandelingen over de prijs.

Heb je geen zin in gedoe? Wil je jouw auto liever op een professionele, snelle en eenvoudige manier verkopen? Voer jouw kenteken in op Looping.nl. Wij helpen je graag van A tot Z!


Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!