Voorbereid op pad dit najaar

11-08-2023

Voorbereid op pad dit najaar

Door: Kaan

De ‘r’ zit in de maand en dat betekent dat het najaar is begonnen. In Nederland staat dat gelijk aan veel regen en waarschijnlijk weinig sneeuw, want dat zien we eigenlijk nooit meer. Al typ ik dit nu en denk direct aan de intense sneeuw die wij begin dit jaar hadden. Nederlands weer is zeker verrassend te noemen! Maar meestal is het vooral regen. Regen in combinatie met vallende bladeren kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, maar ook de mooie nazomer zon moet je niet onderschatten. Een voorbereid mens telt hierbij echt voor twee. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de wisselende weersomstandigheden die we dit komend najaar vast weer krijgen.

Het najaar - en eigenlijk het weer in Nederland - kan nog wel eens onstuimig zijn. ‘Gelukkig’ is ons land dol op code groen, geel en rood weerberichten en zul je niet zo gauw overvallen worden door slecht weer. Code groen staat voor geen waarschuwingen en wordt uiteraard het vaakst gebruikt. Een regenbui hier en daar zal geen reden zijn om een code te veranderen naar oranje of rood. Extreme weersomstandigheden vragen daar wel om. En dat zijn omstandigheden als windstoten, sneeuw, gladheid en bijvoorbeeld mist. Vooral die laatste wil ook vaak voorkomen tijdens het voor- en najaar.

Code oranje geeft ‘wees voorbereid’ aan. Met deze waarschuwing is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan zowel landelijk als lokaal worden afgegeven, wat in het westen gebeurt hoeft in het oosten niet zo te zijn. Code rood wordt uitgegeven als er een kans bestaat dat extreem weer een grote impact heeft op de samenleving. En het weer heeft natuurlijk ook een grote invloed op jouw auto en jouw rijgedrag.

Meer grip op de weg

Met regen worden de wegen gladder, helemaal als het al een tijd niet geregend heeft. De resten olie die door het gebruik van de weg erop zijn komen te liggen, spoelen dan pas na een lange tijd weg. Daarnaast zullen de bomen in de herfst hun bladeren laten vallen. Aangestampte bladeren die verrotten zorgen ook weer voor een extra gladde laag.

Het najaar en de winter kenmerken zich door die gladde wegen. De blaadjes en de olie natuurlijk, maar ook de regen en eventuele sneeuw. Al zou het in ons geval in Nederland wel weer natte sneeuw en ijzel zijn. Seizoensbanden zijn daarbij de oplossing. Of je nu kiest voor all weather banden of voor de echte winterbanden. Oktober is het moment om jouw banden te wisselen en te checken. Een goed profiel op jouw banden staat gelijk aan een goede afvoering van het vocht op de weg. Hierdoor behoudt de auto meer grip. Hoe gladder de banden, hoe minder grip je hebt. Daarmee verleng je jouw remweg en in noodsituaties kan dit wel eens ontzettend vervelend uitpakken.

Meer zicht voor jou en anderen

Het najaar kenmerkt zich door een laagstaande zon en deze kan je verblinden. Het ‘nadeel’ van de laagstaande zon is dat deze onder de zonneklep doorkomt. Hierdoor heb je kans op verblinding en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Door jouw ruiten goed schoon te houden, krijg je in ieder geval geen strepen die het zicht belemmeren. Zorg er dus voor dat je de auto dit komend najaar goed schoonhoudt. Check bovendien of jouw verlichting het goed doet. In het najaar valt het vaak op dat auto’s met kapotte verlichting rondrijden. Deze heb je immers op de zonnige dagen tijdens de zomer minder vaak gebruikt of het viel niet op dat deze het niet goed deden.

Staat daar nu … een wild dier?

Het najaar betekent ook dat de kans dat wild op de weg loopt groter wordt. Zij gaan vaak op zoek naar eten in de schemering en deze valt tijdens het najaar en de winter veel eerder. Een ritje over een B-weg of de A1 langs de Veluwe kan hiermee ineens een stuk spannender zijn.

Indien je onverhoopt toch in aanraking komt met wild dat op de weg staat, probeer dan uit te wijken, mits dit jouw eigen veiligheid niet in gevaar brengt. Mocht je een aanrijding krijgen en je hebt alleen materiële schade, meld dit dan bij de politie via 0800 8844. Zij zullen in samenwerking met de faunabeheerder een oplossing aandragen.

Voorbereid op pad

Of je nu ver weg gaat of een blokje om, zorg er in het najaar voor dat je voorbereid op pad gaat. Vul de ruitenvloeistof vaak aan (en houd hierbij rekening met de dalende temperaturen), zodat je altijd voldoende hebt. Houd rekening met de weersvoorspellingen en laat jouw banden controleren. Op die manier kun je de steeds natter wordende dagen prima te lijf gaan! Is jouw auto toe aan vervanging en wil je zonder gedoe en voor een eerlijke prijs deze verkopen? Verkoop jouw auto via Looping en onze verkoop specialisten gaan graag voor je aan de slag! En belangrijk. De herfst kent ook vele mooie momenten. Geniet dus vooral ook van alle mooie najaarskleuren. Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!