Wat is jouw auto waard?

22-03-2024

Wat is jouw auto waard?

Door: Kaan

Als autobezitters zijn wij maar wat trots op onze bolide. Onze auto krijgt liefkozend een naam als James of decadent Sir Nicolas. We zorgen daarom dat we onze auto goed verzorgen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die er een sport van maken om zoveel mogelijk schade te rijden. Maar, over het algemeen zijn we allemaal benieuwd naar de waarde. En toegegeven, die blijft stabieler naarmate je beter voor jouw auto zorgt.

Nu werkt het niet één op één, dat als jij beter voor jouw auto zorgt dat je er ook meer voor terugkrijgt. De waarde van jouw auto hangt af van meerdere factoren. 

Wil je de auto inruilen? Dan krijg je te maken met de inruilwaarde van de auto. Deze hangt nauw samen met de dagwaarde. De dagwaarde berekenen kan op verschillende manieren. De dagwaarde van jouw auto kunt je zelf berekenen, maar daarvoor heb je wat data nodig. 

Deze data is wel ontzettend handig en waardevol als je jouw auto wilt verkopen. Je kunt met de juiste dagwaarde dan weten wat je er in de basis nog voor kunt vragen. 

Helaas komt het bij ons ook voor dat de waarde van een auto nogal hoger wordt ingestoken dan dat deze waard is. Hierdoor zullen we flink moeten onderhandelen over de waarde van de auto. 

Niet voor niets stellen steeds meer mensen ons de vraag: “Wat krijg ik voor mijn auto.” Die vraag kunnen we helaas niet zo 1,2,3 beantwoorden. De autowaarde hangt af van verschillende factoren. Factoren die wij niet kunnen beïnvloeden, zoals:

  • Het merk & het model
  • Jaar uitgave en kilometers op de teller
  • Staat van de auto

Maar dat is lang niet alles. Belangrijker nog is wat voor een auto je hebt. Is het een populair model, dat door veel dealers gemakkelijk verkocht kan worden? Of heb je zo’n exclusieve auto dat deze liever niet bij een dealer terechtkomt. 

Laten we er eens dieper op ingaan.

De waardebepaling van jouw auto

Een autowaarde bepalen doet u niet zo. De verkoopwaarde van de auto is afhankelijk van de volgende zaken.

Het merk en het model

Uiteraard is een Volkswagen een populairdere auto dan een Lancia. Deze zal dan vaak ook makkelijker te verkopen zijn. Het merk en het model maken daar zeker een belangrijk onderdeel van uit. 

Bouwjaar en kilometers

Een auto uit 2015 met 50.000 op de teller is logischerwijs aantrekkelijker voor verkoop dan eenzelfde soort merk uit 2001 met 245.000 op de teller. Hoe jonger de auto hoe populairder gaat in dit geval vaak wel op. Uiteraard biedt dit geen garanties, want een auto met veel kilometers op de teller kan in een betere conditie zijn dan de auto met de mindere kilometers.

Niet voor niets is de staat van de auto ook een belangrijke graadmeter.

De staat van jouw auto

Steenslag en gebruikssporen zal elke auto die gebruikt wordt wel hebben. Dat is niets iets waar een opkomende partij niet doorheen kan kijken. Maar als je elke drempel zo dusdanig neemt dat de bumper inmiddels wel loshangt, dan gaat het ten koste van de waarde van jouw auto. 

Een auto is een gebruiksvoorwerp, maar daar moet je net als voor je andere spullen netjes voor zorgen. Zorg ervoor dat je de auto vaak genoeg wast en reinigt en dat je zorgvuldig omgaat met de auto. Uiteraard zit een ongeluk in een klein hoekje en heb je lang niet overal invloed op. Indien je schade hebt gereden, zorg er dan voor dat je hier niet te lang mee doorrijdt. Dat gaat ten koste van de staat van de auto en roestvorming kun je beter voorkomen dan genezen.

Stadagen

Wellicht dat je met deze term niet bekend bent. Het aantal dagen dat er tussen de aankoop en de verkoop van de auto zit, zorgt voor een vermindering in de waarde. Dat wordt aangeduid als de stadagen van een auto bij de opkopende dealer. Logischerwijs wil een dealer zo min mogelijk stadagen. Want, hoe langer de auto (verwacht) bij de garage staat hoe minder een bedrijf aan de auto kan verdienen. 

Met behulp van data kun je berekenen wat de verwachte statijd van jouw auto is. Waardevolle informatie die je kunt gebruiken als je de auto verkoopt. Hoe korter jouw auto bij de dealer staat, hoe sneller deze verkocht wordt en hoe minder kosten de dealer eraan heeft. Dat biedt voordelen voor jou!

De reële inruilwaarde

Jouw auto verkopen betekent dat je in de onderhandelingen gaat met de kopende partij. Of je nu zelf helemaal de auto gaat verkopen of dit voor je laat regelen, zoals via een platform als het onze. Je wilt natuurlijk de beste prijs die je kunt krijgen. Je wilt een reele inruilwaarde. En die kun je eenvoudig achterhalen door een kentekencheck te laten uitvoeren. 

Op basis van jouw kenteken kan een tool zoals die van onze partner Checkmijnkenteken je veel inzichten bieden. Wil je echt weten wat je aan inruilwaarde kunt verwachten als je jouw auto gaat verkopen? Dan koop je het volledige rapport. Met het volledige rapport krijg je informatie over jouw auto en de waarde hiervan. Denk aan de realtime marktwaarde, jouw huidige inruilwaarde en het verwachte aantal stadagen voordat de auto verkocht wordt. Dat en veel meer kun je allemaal meenemen in de onderhandelingen als je jouw auto gaat verkopen. 

Je wist nog nooit zo zeker hoeveel jouw auto waard is. Laat jouw kenteken snel checken en verkoop de auto daarna via ons platform. Zo word je volledig ontzorgd en heb je de auto zonder gedoe verkocht. Dat is nog eens Win… Win!


Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!