Wat is mijn auto waard?

11-05-2022

Wat is mijn auto waard?

Door: Kaan

Dat vragen we ons allemaal wel eens af. Bij aanschaf, verkoop en wellicht ook wel in de tijd die daar tussenin in zit. Wat jij je auto waard vindt, hoeft niet altijd overeen te komen met wat een ander ervoor zou geven. Maar hoe bereken je dan wel, objectief, wat je auto waard is?


Dagwaarde

Het woord zegt het eigenlijk al; de dagwaarde is het bedrag dat je auto vandaag de dag waard is. Of het bedrag dat je auto vlak voor de schade of diefstal waard was. Oops! De dagwaarde hangt onder andere af van het bouwjaar, de kilometerstand, onderhoud en accessoires. Die laatste twee hangen samen met in welke staat de auto verkeert en welke opties de auto heeft. Zitten er een aantal deukjes in het portier? Maar heb je wel een panaromadak en 21’’ lichtmetalen velgen aangevinkt op de optielijst voor jouw model? Dan zijn dat twee factoren die invloed hebben op de dagwaarde van de auto. Het ene pakt negatief uit, het ander positief.Taxatiewaarde

De taxatiewaarde van je auto is de waarde die je auto op een bepaald moment heeft. Dit lijkt op bovenstaand verhaal maar het verschil zit hem erin dat deze waarde wordt vastgesteld door een beëdigd taxateur die zijn bevindingen vastlegt in een rapport, welke maar een beperkte geldigheid heeft (doorgaans 3 jaar). Bij niet alledaagse auto’s zoals oldtimers, youngtimers, luxe of zeldzame sportwagens kan het handig zijn om de auto te laten taxeren en de bevindingen en de waarde vast te laten leggen in een taxatierapport. Waarom? Voor de verzekeraar die jouw auto en premie op waarde kan schatten of om de juiste verkoopprijs te bepalen mocht je op zoek zijn naar een koper.


Verkoopwaarde

En dan is er nog de daadwerkelijke verkoopwaarde: voor welk bedrag gaat jouw auto weg? Wat doet de markt? Waar is vraag naar? En hoeveel van deze modellen worden er aangeboden op hetzelfde moment? Allerlei zaken die invloed gaan hebben op de verkoopprijs.Klinkt dit allemaal als abracadabra voor je? Geen stress! Met behulp van onze calculator meld je je auto aan op basis van het kenteken en geeft aanvullende informatie over bijvoorbeeld de staat van de auto. Vervolgens wordt de auto gericht aangeboden aan geïnteresseerde dealers binnen onsnetwerk. Deze onderhandelingsresultaten koppelen wij altijd eerst aan je terug. Jij bepaalt uiteindelijk of je akkoord gaat, aangezien de waarde van een auto - los van alle begrippen hierboven - heel persoonlijk kan zijn.


Ontdek de verkoopwaarde van jouw auto en zet je prachtpraaltje in de verkoop. 

Pssst. Je zit nergens aan vast!