Welke autopapieren heb je nodig?

27-10-2023

Welke autopapieren heb je nodig?

Door: Kaan

Je wil jouw auto verkopen. Misschien heb je een nieuwe auto gekocht of wil je wel even geen auto meer. Misschien heb je wel snel geld nodig? Zelf jouw auto verkopen betekent over het algemeen dat je er meer voor kunt krijgen dan als je dit bij de dealer zelf regelt. Maar wat heb je dan precies nodig? Welke papieren zijn er nodig? Wat moet je houden? Of moet je überhaupt niets houden? Wij geven je wat tips en tricks.

In het kort kunnen we zeggen: het volledige kentekenbewijs is het enige dat je nodig hebt als je een auto wilt verkopen. In dit geval heb je hierbinnen twee situaties. Namelijk de situatie voor januari 2014 en de situatie na 2014. Het verschil zit hem vooral in het papieren kenteken versus de kaart.

Auto verkopen met papieren, deze heb je nodig 

In het kort kunnen we zeggen, het volledige kentekenbewijs is het enige wat je nodig hebt als je een auto van de hand wilt doen. In dit geval heb je hierbinnen twee situaties. Namelijk de situatie voor januari 2014 en de situatie na 2014. Het verschil zit hem vooral in het papieren kenteken versus de kaart.

1. Het papieren kentekenbewijs

Tot 1 januari 2014 kreeg elke autobezitter bij het kopen van een auto een kenteken op papier. Deze bestond uit drie delen. Een kentekenbewijs deel 1A, een kentekenbewijs deel 1B en het overschrijvingsbewijs. Op de achterkant van ieder deel staat duidelijk aangegeven welk deel het is. De auto overschrijven zonder deze papieren kan niet. Je hebt alle delen nodig en dient deze bij het overschrijven als geheel kentekenbewijs te overhandigen.

2. Het kentekenbewijs als pas

Na 1 januari 2014 krijgt elke autobezitter het kentekenbewijs in pasvorm. Dit pasje krijg je van het RDW samen met een belangrijke brief. In die brief staat namelijk een 5-cijferige code. Daarnaast vind je nog vier lege vakjes. In die vakjes schrijf je de rest van de code op. Het eerste deel ontvang je als eigenaar op het tenaamstellingsverslag als het voertuig op naam gezet wordt en je deze dus koopt. Het tweede deel krijg je per brief bij het kentekenbewijs.

Het pasje samen met de tenaamstellingscode vormen het kentekenbewijs. Als je een auto van de hand wilt doen, dien je deze te overhandigen. Ben je nu een van de vele Nederlanders die of de code niet goed opgeschreven heeft of die gewoon kwijt is? Gelukkig geen probleem. Je kunt een nieuwe code aanvragen bij het RDW en op die manier alsnog de auto verkopen met kentekenbewijs.

Een auto van de hand doen met kentekenbewijs is een vereiste, zonder krijg je het niet voor elkaar. Er zijn echter nog meer zaken die in onze ogen bij het verkopen van de auto horen. Zo gaat het autoverkopen met papieren een stuk beter en sneller.

3. Het vrijwaringsbewijs 

Met dit bewijs geef je aan dat de auto niet meer van jou is. In ruil voor het overhandigen van het volledige kentekenbewijs krijg je het vrijwaringsbewijs. Hiermee geef je aan dat je de auto verkocht hebt en je niet meer verantwoordelijk bent voor een eventuele APK en verzekering van de wagen. Ook boetes zullen na de overschrijvingsdatum niet meer bij jou binnenkomen, maar bij de nieuwe verantwoordelijke koper.

4. Mag ik jouw identificatie alstublieft?

Helemaal als je zelf de auto gaat verkopen wil je wel weten wie je tegenover je hebt. Dat geldt overigens ook voor de kopende partij. Je wil elkaar kunnen vertrouwen. Identificatie behoort niet tot de auto verkopen papieren, maar is vaak wel een belangrijk onderdeel. Veelal voor de geruststelling. Als verkoper ben je dit overigens niet verplicht, als kopende partij wel als je de auto op jouw naam wilt schrijven.

5. Hoe vaak en goed is de auto onderhouden?

Als je de auto wil verkopen zul je de autopapieren moeten overhandigen. Wat wederom niet verplicht is, is het onderhoudsboekje van de auto. Een onderhoudsboekje is het boekje waarin wordt bijgehouden welk onderhoud, welke beurten de auto heeft gehad en natuurlijk hoe vaak.

Mocht je deze nu niet kunnen vinden, dan kun je de verkoop ook zonder het boekje door laten gaan. Het is echter aan te raden om dan een kopie bij de dealer op te vragen. Auto verkopen papieren als het onderhoudsboekje zijn niet verplicht, maar kunnen wel bijdragen aan een goede verkoop en betere opbrengst. Je hebt namelijk altijd bewijs dat je bepaalde zaken hebt laten uitvoeren of herstellen aan de auto. Hier kan dan geen extra discussie over ontstaan.

Zonder gedoe van je auto af

Zonder gedoe jouw auto wel succesvol kwijtraken? Je niet druk hoeven te maken over de juiste papieren en zeker weten dat alles goed geregeld is en wordt? Niet in de weer met identiteitskaarten en overschrijven van gegevens? Bij Looping verkopen wij elke auto! Zonder je druk te hoeven maken over afhandeling en overschrijving.

Aanmelden, verkopen en klaar. Wij nemen je graag het werk uit handen. Het vrijwaringsbewijs krijg je van ons en het enige wat je zelf stop moet zetten is de verzekering. Weet je wel zeker dat je geen kans meer loopt op bekeuringen of APK oproepen omdat de vrijwaring (nog) niet op orde is. Meld jouw auto snel aan en ontdek het gemak van Looping.


Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!