Sloopauto verkopen: hoe doe je dat?

29-03-2024

Sloopauto verkopen: hoe doe je dat?

Door: Kaan

Een sloopauto is een auto die klaar is voor de sloop. Investeren om de auto weer te laten maken is niet slim. Een sloopauto verkopen is dan vaak prioriteit nummer één. De auto zal nooit meer waard worden dan de investering die je erin doet om hem te laten maken.

Logische stap die je dan vaak neemt, is je sloopauto verkopen. Want zonde om alsnog verzekering en eventuele parkeerkosten te betalen als je er toch niet meer in wilt of kunt rijden.

Maar hoe werkt dat? Waaraan moet je denken wanneer je een auto wilt verkopen die gereed is voor de sloop? En wat is nu precies een sloopauto? Wij leggen het je allemaal uit in dit artikel.

Ja, een sloopauto is een auto die gereed is voor sloop, maar je hebt hierin gradaties, die beïnvloeden ook de prijs die je ervoor krijgt als je een sloopauto gaat verkopen. Een sloopauto kan namelijk op drie verschillende manieren een sloopauto zijn.

  1. Door leeftijd
  2. Door schade
  3. Door APK

Laten we ze alledrie doornemen.

1. Een sloopauto verkopen door de leeftijd van de auto

Elke auto bereikt op een gegeven moment een leeftijd waarop het einde oefening is. Misschien houdt jouw merk het wel twintig jaar vol, terwijl een ander merk net de vijftien haalt. Dit hangt af van hoeveel je de auto hebt gebruikt. Hoe meer er mee gereden wordt, des te meer invloed dit heeft op de leeftijd en des te sneller je auto in een sloopauto verandert.

Een sloopauto betekent trouwens niet dat je er niet meer mee kunt rijden. Zelfs als de auto nog kan rijden, kan deze toch sloopklaar zijn. Dat komt dan bijvoorbeeld door de schade die eraan zit of omdat je niet meer met de auto door de APK komt.

2. Een schade auto is klaar voor de sloop

Een deukje hier, een deukje daar. Een paaltje wil je nog wel eens over het hoofd zien. Auto’s zijn gebruiksvoorwerpen en waar gereden wordt, komen krassen en deuken. Met een deukje meer of minder verandert jouw auto nog niet in een sloopauto. Nee, een sloopauto kenmerkt zich doordat deze total loss is. En ook hierin heb je twee verschillende vormen, namelijk er is sprake van economisch total loss en technisch total loss.

Economisch totall loss sloopauto verkopen

Economisch total loss betekent dat het schadebedrag hoger is dan dat jouw auto waard is. Financieel gezien gaat u er dan op achteruit om de auto te laten maken. Veel mensen kiezen er daarom voor om bij een economisch total loss auto deze als sloopauto te verkopen. Hierbij kan het zo zijn dat de auto met de schade nog prima kan rijden, maar het dus niet meer waard is om te maken.

Technisch total loss sloopauto

Een technisch total loss auto betekent dat deze helemaal in de kreukels ligt. Een technisch total loss auto is vaak direct sloopklaar, deze rijdt over het algemeen niet meer. De schade is gewoonweg te groot om nog veilig over straat te kunnen. Maken is hierbij ook niet meer mogelijk! De beste oplossing is dan ook om de schadeauto te verkopen. Dan krijg je nog een goede prijs voor de onderdelen.

Een sloopauto die technisch total loss is, rijd je niet zelf meer richting de sloop. Handigste is om de sloopauto af te slepen. Sommige inkopende partijen komen de sloopauto gratis ophalen bij u thuis of waar de auto zich bevindt, zodat je ter plekke de auto kwijt bent. Hier hoef je zelf niets voor te regelen. Wij regelen dit allemaal voor jou als je deze wensen hebt. Onze medewerkers staan voor jou klaar als je jouw sloopauto wilt verkopen. 

3. Jouw auto komt niet door de APK

Misschien rijdt jouw auto nog prima, maar is de jaarlijkse APK toch iets te spannend geworden. Sommige auto's komen gewoonweg niet meer door de APK. Misschien zie je aan de buitenkant niet zoveel, maar aan de binnenkant is er veel niet goed. Je kunt in de basis stellen dat de auto economisch total loss is als je niet meer door de APK komt.

Het is mogelijk om een auto met gebreken te verkopen, zelfs als deze niet meer door de APK komt. Of deze aangemerkt wordt als sloopauto hangt af van de mate van kapotte onderdelen en technische mankementen. Een doorgeroeste plaat of een ander euvel onder de motorkap kan ervoor zorgen dat jouw auto toch echt een sloopauto is. En die kun je het beste direct verkopen.

Hoe werkt het als je een sloopauto wilt verkopen?

Een sloopauto verkopen hoeft niet moeilijk te zijn. Het beste maak je hiervoor gebruik van een autoverkoopsite. Online kun je namelijk je sloopauto beter verkopen dan offline. Een dealer zal niet warmlopen voor je sloopauto, maar in het netwerk van een autoverkoopsite zoals Looping.nl zitten ook dealers die sloopauto's opkopen.

Een sloopauto verkopen betekent dat je nog wat geld voor de onderdelen kunt ontvangen. Er zitten een aantal sloopauto-inkoopdealers in het netwerk die binnen 24 uur je auto kunnen komen ophalen.

Denk nu niet dat het een vetpot is. Een sloopauto levert je weinig op, je auto is immers niet voor niets een sloopauto. Sommige onderdelen kunnen echter wel hergebruikt worden. Andere zaken uit je sloopauto worden vooral op een veilige en goede manier verwerkt en gerecycled. Een sloopbedrijf weet precies hoe en wat er nog gebruikt kan worden uit je sloopauto. Het is dus altijd een goed idee om je sloopauto te verkopen.

Via de website Looping.nl kun je eenvoudig je auto aanmelden op basis van het kenteken. Daarna doorloop je de eenvoudige stappen en heb je binnen enkele minuten je sloopauto aangemeld om te verkopen. Een sloopauto verkopen betekent dat onze automakelaars je sloopauto onder de aandacht brengen van dealers die deze vaker opkopen. Zij bemiddelen voor jou over de prijs, de overdracht en regelen alle zaken rondom het verkopen van de sloopauto.

Een kapotte auto verkopen. Waar moet je op letten?

Hoe je ook besluit om je sloopauto te verkopen, het is belangrijk dat je altijd eerlijk bent. Maak het niet mooier dan het is. Is je auto total loss, geef dan aan welke reden hiervoor is. Benoem elk euvel aan de sloopauto en zorg ervoor dat de koper weet waar hij aan toe is. Zo voorkom je teleurstellingen. Want hoe meer er niet bruikbaar is aan je auto, hoe lager het bod uit kan vallen.

Zorg er dus voor dat je je sloopauto op een eerlijke manier verkoopt. Dat begint bij jezelf en als je de sloopauto aanmeldt voor verkoop.

Auto verkopen voor de sloop

Onze dealers in ons dealernetwerk snappen dat je vooral gemak wilt als je je sloopauto gaat verkopen. Daarom kunnen zij in overleg met jou je sloopauto (gratis) ophalen. Over het algemeen is het namelijk niet wenselijk om zelf te rijden met een sloopauto, ook al rijdt die dus nog wel. In goed overleg en als de dealer je sloopauto wil kopen, kun je deze op een door jou gewenste locatie laten ophalen.

Een auto verkopen voor de sloop moet gemakkelijk gaan, zonder te veel gedoe. Bij Looping.nl helpen wij je graag bij het verkopen van jouw sloopauto. Meld deze nu aan en ontdek zelf het gemak!