Ik verkoop mijn auto. Hoe werkt het met de verzekering?

25-08-2023

Ik verkoop mijn auto. Hoe werkt het met de verzekering?

Door: Kaan

Je wil jouw auto verkopen, of misschien heb je deze net verkocht. Wanneer moet je dan de verzekering opzeggen? Is het dan de bedoeling dat dit direct zodra je akkoord geeft op de verkoop of pas bij de overdracht? En wat als je een nieuwe auto in de plaats hebt aangeschaft. Kan een autoverzekering net als bijvoorbeeld een hypotheek of andere verzekering zo overgedragen worden op een nieuwe auto?

Een autoverzekering is verplicht. Zodra je de weg met jouw auto opgaat moet jouw auto verzekerd zijn. WA- verzekerd volgens de wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Niet elke verzekeringsmaatschappij komt hiervoor in aanmerking. Dus even jouw auto verzekeren bij een vage verzekering in Tokyo mag niet. Jouw verzekering moet zich kunnen registreren in de RDW database. Zonder deze registratie geldt jouw verzekering niet.

Heb je jouw voertuig niet verzekerd, dan heb je een grote kans op een boete. De Nederlandse boetes zijn daarbij niet mis, houdt er dan rekening mee dat je ongeveer € 600,- mag betalen. Het is dus zeker geen overbodige luxe om deze informatie even tot je te nemen.

Auto verkopen en de verzekering opzeggen

Afhankelijk van jouw verzekeraar zit je vast aan de voorwaarden waarvoor je jouw autoverzekering heeft afgesloten. Meestal zit je er standaard een jaar aan vast en mag je daarna wettelijk elke maand opzeggen. Verkoop je jouw auto aan iemand anders dan draagt je de auto op een bepaalde datum over. Op die datum laat je ook de autoverzekering stopzetten. Hier ben je altijd zelf verantwoordelijk voor en kan per direct.

In het geval dat je jouw auto verkoopt, heb je immers geen verzekering meer nodig en kun je het per direct stopzetten. Jouw auto is niet meer van jou zodra je het kentekenbewijs hebt overgezet op de nieuwe naam en je het vrijwaringsbewijs in jouw bezit hebt. Om jouw auto te verkopen heb je dus altijd een aantal papieren nodig, zowel voor jouw eigen administratie als ook als bewijs voor verkoop.

Zorg er altijd voor dat je het vrijwaringsbewijs in handen krijgt. Hiermee heb je bewijzen in handen dat de auto niet meer van jou is. Indien de inkopende partij geen verzekering afsluit, maar wel de weg opgaat word je nooit als schuldige aangewezen. Bovendien vragen veel autoverzekeraars deze aan je als bewijs dat u de auto echt verkocht hebt en niet bijvoorbeeld per direct over wilt stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij.

‘’ Het vrijwaringsbewijs regelen wij voor je, zodat je echt alleen maar aan de verzekering hoeft te denken. Die kunnen (mogen) wij niet voor je opzeggen’’ 


Overzetten naar nieuwe auto 

Je kunt natuurlijk ook jouw auto verkopen en dan een nieuwe(re) auto aanschaffen. In dat geval heb je zelf de keuze. Je kunt zoals bovenstaand jouw autoverzekering opzeggen en dan een nieuwe verzekering afsluiten of je zet jouw verzekering over naar de nieuwe auto. Je bepaalt wat het beste bij je past.

Logischerwijs zul je met het overzetten van de verzekering naar de nieuwe auto wel contact moeten hebben met de verzekeraar. Je hebt immers een nieuwe auto en deze zal naar alle waarschijnlijkheid een andere waarde hebben dan de auto die je verzekerd had. 1-op-1 overzetten kan dan vaak niet. Je wilt immers niet onderverzekerd door het leven gaan. Bovendien moet een verzekering natuurlijk op het juiste kenteken worden afgesloten.

Op basis van het kenteken worden de boetes uitgedeeld en een controle gaat ongemerkt via de camera’s die overal in het land op A-, B- en N- wegen zijn opgehangen. Voor die € 600,- kun je wat ons betreft veel leukere dingen doen!

Onderhandel over de voorwaarden

Het overzetten van jouw verzekering naar de nieuwe auto nadat je de oude verkocht hebt kan ook betekenen dat je voordeel krijgt. Ga het gesprek aan met jouw verzekeraar en vraag wat het voor hen betekent dat je blijft. Vaak zijn er mooie acties en kortingen voor nieuwe afsluiters. Waarom zou je die niet ook krijgen? Vraag er dus vooral naar als je verzekeringen aan het vergelijken bent. Je wilt immers een goede deal maken en goed verzekerd zijn tegen een mooie prijs.

Meld jouw auto aan en wij regelen bijna alles

Wij kunnen jouw verzekering niet voor je stopzetten, dat zou ook gek zijn natuurlijk. Wel ben je bij ons in goede handen als je jouw auto gaat verkopen. Wij regelen de overdracht, het vrijwaringsbewijs en kunnen je zelfs een seintje geven als jouw verzekering opgezegd kan worden. Aanmelden bij ons platform is helemaal gratis. Welke auto je ook wilt verkopen, ons team van specialisten staat klaar om jou te helpen! 

Meld jouw auto aan en wij regelen alles voor je. Het enige wat je dan moet doen is het opzeggen of overdragen van de verzekering van de ene auto naar de andere.Maak je geen zorgen! Je zit nergens aan vast het is namelijk vrijblijvend!